"Forasters" tanca el cicle de "Les grans famílies"

Un melodrama brillant de Ventura Pons

Amb la pel·lícula "Forasters" va culminar el cicle de "Les grans famílies" al "Sala 33". La pel·lícula es va emetre al 33, el diumenge 29 de maig a les 22.30. El director català Ventura Pons broda el melodrama que suposa morir-se en vida i com una mateixa família viu aquesta mort amb quaranta anys de diferència. A més a més, l'arribada d'uns nous veïns, forasters, en totes dues èpoques, trastoca la suposada harmonia familiar i social. El guió és una adaptació del text dramàtic homònim de Sergi Belbel.

El llargmetratge narra la història a cavall entre dues generacions d'una família que viu a la mateixa casa en èpoques diferents, en situacions paral·leles. Els dos personatges principals, l'Emma i  l'Anna, interpretats tots dos per Anna Lizaran són el fil conductor, en totes dues èpoques, d'aquesta història basada en la fragilitat de les relacions personals, el pas del temps, la duresa de les paraules i com la manera opressiva d'educar i tractar els éssers estimats influeix després en el seu caràcter.

Qui fa parella amb l'Emma és el Francesc (Joan Pera) patidor en silenci de les impertinències de la seva dona, que veu com la família es desfà i com els seus fills, Anna i Josep (Aida Oset i Dafnis Balduz), creixen infeliços. Aquesta pel·lícula és el primer gran paper cinematogràfic de Pera a la pantalla que deixa el seu vessant més còmic per encarar un personatge melodramàtic. L'actor Manel Barceló, com a fill de l'Emma, és el punt de llum en aquesta història opressiva.

L'obra ens descobreix com els autèntics forasters no són aquests veïns vinguts d'altres cultures, sinó la família, en aquest cas benestant. Una família en descomposició en què els seus membres es maleeixen i s'odien, però que no són capaços de desenganxar-se els uns dels altres. "Forasters" va rebre el Premi Butaca 2005 al millor text i al millor espectacle teatral. Anna Lizaran va guanyar el primer Premi Gaudí a la millor actriu per aquest paper, que va interpretar tant al cinema com al teatre i que es va estrenar a la sala petita del TNC el 2004. És una coproducció d'Els films de La Rambla i Televisió de Catalunya amb la col·laboració de l'ICO, l'ICAA i l'ICEC.
 
Fitxa tècnica i artística:
 
Direcció: Ventura Pons
Guió: Ventura Pons
           *basat en l'obra del mateix títol de Sergi Belbel.
Intèrprets: Anna Lizaran, Joan Pera, Manel Barceló, Dafnis Balduz, Aida Oset, entre d'altres; amb la col·laboració especial de Joan Borràs i Pepa López.
Director de fotografia: Joan Minguell
Música: Carles Cases
 
 
Anar al contingut