Un relat inspirat en la seva experiència personal que no deixa de sumar premis

"Estiu 1993", Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula

La jove directora Carla Simón ha aconseguit quatre premis a la 20a edició del festival de Cinema de Màlaga en la seva òpera prima "Estiu 1993", un relat autobiogràfic, amb participació de TV3.

L"opera prima" de Carla Simón "Estiu 1993" ha aconseguit 5 premis a la 20a edició del Festival de Cinema de Màlaga. El més important és la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula aconseguida en la secció oficial de llargmetratges a concurs. Però també ha estat guardonada amb el Premi Feroz Puerta Oscura a la millor pel·lícula de la secció oficial, el premi ASECAN "Opera Prima", el premi SIGNIS i el premi Fundació SGAE Dunia Ayaso. Els diferents jurats del festival han destacat  "la direcció magistral d'una pel·lícula màgica que ens mostra una realitat des del punt de vista de dues actrius superlatives" (Premi ASECASN), "la seva qualitat artística, la sorprenent direcció d'actors i la capacitat de transmetre alegria a pesar de la pèrdua i el valor de la maternitat." (Premi SIGNIS)

La jove directora suma de cop 5 premis als dos aconseguits durant l'última Berlinale (Festival de Cinema de Berlín), al febrer: el premi a la millor "opera prima" i també el gran premi especial del jurat en la secció Generation Kplus.

Una jove protagonista per una història autobiogràfica
Una jove protagonista per una història autobiogràfica

Carla Simón va optar per escriure un relat que li era molt proper. Inspirat en la seva experiència personal, la pel·lícula té com a protagonista Frida (Laia Artigas), una noia de 8 anys que es queda òrfena i ha d'anar a viure amb els seus oncles (Bruna Cusí i David Verdaguer) i la seva cosina Anna (Paula Robles). L'encaix en la nova família no és fàcil per a ningú.

La pel·lícula està rodada a base de la recopilació  de records de la directora: fotos de la seva infància, el pas de marxar de la ciutat al camp, els espais on va viure, els llocs on va jugar i com va passar de perdre la mare (el pare s'havia mort feia uns anys) a un estadi de supervivència i de provar d'adaptar-se a la nova vida. A l'hora de rodar, van prioritzar la llibertat de les nenes per actuar; així que van haver de rodar a base de plans seqüència sense editar.

"Les nenes no feien ben bé el que jo volia. Sortien moltes coses espontànies, molt naturals, i ja m'estaven bé. A més, vam fer molts assajos amb els grans per crear relacions de veritat amb David Verdaguer i Bruna Cusí (els oncles de la Frida) i, en haver jugat durant tant de temps a ser una família tots plegats, el rodatge va ser molt més fàcil i natural." - Carla Simón

 Laia Artigas en el paper de Frida a 'Estiu 1993'
Laia Artigas en el paper de Frida a 'Estiu 1993'

 

"Estiu 1993" està rodada càmera en mà, fet que hi dona un punt de contemplació d'una realitat que passa davant dels teus ulls. És una producció d'Iniciafilms, coproduïda per Avalon PC, amb la participació de TV3, TVE i la col·laboració de Media, l'ICAA i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Carla Simón Pipó
Producció executiva: Valérie Delpierre i María Zamora
Productora delegada TVC: Cruz Rodríguez
Intèrprets: Laia Artigas (Frida), Paula Robles (Anna), Bruna Cusí (Marga), David Verdaguer (Esteve), Isabel Rocatti (àvia de la Frida) i Fermí Reixach (avi de la Frida), entre d'altres.
Direcció de fotografia: Santiago Racaj
Música: Ernest Pipó i Pau Boïgues

Bruna Cusí i David Verdaguer, pares adoptius de la Frida a 'Estiu 1993'
Bruna Cusí i David Verdaguer, pares adoptius de la Frida a 'Estiu 1993'
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut