"Desmuntant Leonardo"

a "El documental"

Aquest estiu, al programa del 33 "El documental" es podran veure una selecció de les produccions més interessants estrenades durant la temporada en aquest espai i al de "Sense ficció" de TV3 agrupades en dos àrees temàtiques: personatges i maneres de viure. La primera se centra en personatges amb una consolidada trajectòria cultural o artística. En la segona, el programa rescatarà històries de persones, comunitats o grups socials que viuen o han viscut d'una manera singular. Fins al 21 de setembre "El documental" s'emetrà els dimecres a les 22.00 al 33.

El primer documental es va passar dimecres 6 de juliol, amb l'emissió de "Desmuntant Leonardo", de Dani de la Orden i Marc Pujolar, un documental d'investigació històrica que aprofundeix en la figura del geni del Renaixement, Leonardo da Vinci. El film es basa en les investigacions de l'historiador Jordi Bilbeny que qüestionen la biografia oficial de l'artista, segons la qual Da Vinci s'hauria educat en un poblet italià sense escola i era el fill il·legítim d'un notari i una pagesa analfabeta. Per què un florentí va estar tan a prop de les princeses de la cort de Nàpols o d'un Vaticà "dominat per catalans"? Per què el seu escut d'armes és igual que el de la casa reial catalana? Podria haver estat Leonardo a Catalunya, més concretament a les màgiques muntanyes de Montserrat? És aquest el paisatge de la misteriosa Gioconda? Un documental on el primer pas per explicar la "nova història" d'aquest geni és desmuntar-ne l'oficial, per desvelar aquesta qüestió tan determinant: qui era, en realitat, Leonardo?

En el documental hi participen entesos de prestigi en diferents matèries com Ximo Company (catedràtic d'Història de l'Art), José Luis Espejo (historiador expert en Història Oculta i Pensament Social i autor de dos llibres sobre Leonardo), Giuseppe Fornari (professor d'Humanitats de la Universitat de Bèrgam i autor d'estudis sobre Leonardo i el Renaixement), Ramón López Martín (catedràtic de Teoria i Història de l'Educació de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València), Vicenzo Bagnato (escriptor i investigador de l'art i de la història i autor de "Da Vinci segreto") i Carlo Vecce (professor de literatura italiana a la Universitat de Nàpols "L'Orientale", investigador del Renaixement italià i autor d'una biografia de Leonardo), entre altres. És una producció de Pilar Montoliu Produccions amb la col·laboració de l'Institut Nova Història i el suport de Televisió de Catalunya.

Fitxa tècnica

Direcció: Dani de la Orden i Marc Pujolar
Guió: Jordi Bilbeny, Dani de la Orden i Marc Pujolar
Producció: Pilar Montoliu
Director de producció: Xavier Granada
Direcció de fotografia: Ricard Cañellas
Muntatge: Gerard Vila
Música: Joan Vilà
Grafisme: Intricate Productions
Veu en off: Núria Mediavilla



 
 
Anar al contingut