Amants dels documentals, preneu-ne nota

"L'Estigma?" i "Cuchillo de palo"

L'estigma? és un documental de Martí Sans que explora i reflexiona sobre la gènesi i la pervivència dels prejudicis antijueus a l'Estat espanyol amb 15 experts. Es podrà veure avui, dijous 17 de març, al voltant de la mitjanit, al Canal 33. El documental sorgeix de la necessitat de l'autor, Martí Sans, d'explicar-se perquè durant 50 anys havia ignorat completament una tradició que forma part del nostre llegat cultural i genètic. La immersió en la petita comunitat jueva de Barcelona el va forçar a plantejar-se els seus propis prejudicis.

El judaisme és un dels vectors bàsics de la nostra cultura. Un enigma històric que ha irritat sempre Occident, que, veient com en depèn, ha provat sempre de desprendre-se'n; una contradicció viscuda amb angúnia al llarg de la història i sovint resolta de forma tràgica. A través d'entrevistes amb quinze experts, el documental desgrana la història i les mutacions de la judeofòbia, des de l'acusació cristiana de deïcidi fins a l'aparició del modern estat d'Israel. El desconeixement i rebuig al judaisme estan presents en amplis sectors de la nostra societat. L'estigma? proposa claus per poder qüestionar idees heretades durant segles d'incomprensió i intolerància que mereixen ser repensades. És una producció d'Altervideo amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, el suport de l'ICEC, la comunitat israelita de Barcelona, la Fundació de comunitats jueves d'Espanya, l'Institut Ramon Llull i l'Ajuntament de Barcelona.

El segon documental que us proposem és "Cuchillo de palo", programat per  dissabte, també al voltant de la mitja nit i pel 33. El documental de Renate Costa  explora els drets dels gais al Paraguai a través de la vida de Rodolfo, l'únic dels oncles de la directora que no va voler ser ferrer com el seu avi. D'aquí el nom del documental  "En casa del herrero, cuchillo de palo". A través de la seva vida, la vida d'un home gai, descobrim les actituds opressores del règim dictatorial d'Alfredo Stroessner, on es posa de manifest  que la violència contra els gais era comunament acceptada.  Stroessner va ser inclòs en una de les "llistes d'homosexuals", detingut i torturat per aquest motiu. És una producció d'Estudi Playtime, en coproducció amb Televisió de Catalunya, i amb el suport de l'ICEC, FONDEC i FODECICA.
 
 
Anar al contingut