"Tocats pel foc"
"Tocats pel foc"
56 produccions audiovisuals a la carta

La coproducció de TV3 "Tocats pel foc" inaugura la 13a edició del FIC-CAT

El Festival Internacional de Cinema en Català obre una finestra a nous públics amb tv3.cat com a plataforma online. En aquesta edició, Televisió de Catalunya hi participa amb tretze produccions

La 13a edició del FIC-CAT compta amb la participació de 92 produccions, de les quals 65 formen part de la selecció oficial del certamen, que manté l'objectiu de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. Moltes d'aquestes cintes eren estrenes per a l'edició passada del festival, que es va haver de suspendre a causa de la pandèmia. Amb la represa del certamen, s'ha optat per un format híbrid, seguint les mesures de seguretat del moment. D'aquesta manera, cada dia hi haurà la projecció presencial d'un llargmetratge de ficció a les 20.00 al pavelló municipal i les altres produccions es podran veure en línia.

Com a novetat, TV3 es convertirà en la plataforma digital del FIC-CAT i allotjarà 56 produccions audiovisuals (amb les seleccions oficials de les categories de documentals, curtmetratges, videoclips i centres educatius), que es podran veure a la carta a través de tv3.cat/ficcat i de les aplicacions de TV3 per a mòbils i smart TV.

L'acte d'inauguració, que serà presencial, tindrà lloc demà a les 20.00, amb un homenatge a l'actriu Montserrat Carulla, membre del jurat del FIC-CAT des de la primera edició, i l'estrena oficial de la pel·lícula "Tocats pel foc", una coproducció de TV3 dirigida per Santi Lapeira, basada en una novel·la curta de Manuel de Pedrolo. L'acte comptarà amb la presència del director del llargmetratge, dels actors Sergi Cervera, Jordi Cadellans i Belén Fabra i, per part de TV3, hi assistirà el cap de Ficció i Cinema, Oriol Sala-Patau. Després de la projecció al FIC-CAT, "Tocats pel foc" s'estrenarà aquest mes de juny a TV3 i està previst que comenci un recorregut internacional.

 

TV3 participa en el FIC-CAT amb nou pel·lícules de ficció i quatre documentals

Els vuit llargmetratges que formen part de la selecció oficial del festival tenen coproducció o participació de Televisió de Catalunya: "Cordes", de José Luis Montesinos; "Coses a fer abans de morir", de Miguel Llorens i Cristina Fernández; "La dona il·legal", de Ramon Térmens; "La innocència", de Lucía Alemany; "La mort de Guillem", de Carlos Marques-Marcet; "L'ofrena", de Ventura Durall; "Terra de telers", de Joan Frank Charansonnet, i "Tocats pel foc", de Santi Lapeira.

A més, durant el certamen es projectarà "La vampira de Barcelona", de Lluís Danés, en aquest cas fora de competició, dins de l'apartat "Pantalla Sitges".

Pel que fa als documentals, "Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar; "Generació Kibbutz", d'Albert Abril; "Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls, i "Raimon Panikkar, entre Orient i Occident", de Carlota Casas, són els treballs amb la participació de TV3 que formen part del FIC-CAT 2021.

'La vampira de Barcelona'
'La vampira de Barcelona'

Les projeccions presencials: pel·lícules amb participació de TV3

Dissabte, 5 de juny. "Tocats pel foc", de Santi Lapeira
Pel·lícula per a televisió, produïda per Impulsafilm i Zabriskie Films en coproducció amb TV3, basada en la novel·la homònima de Manuel de Pedrolo, que té com a intèrprets Sergi Cervera, Mireia Oriol, Belén Fabra, Jordi Cadellans i Nil Cardoner. Se situa a finals dels anys cinquanta en una barraca de la perifèria de Barcelona, on arriba un jove activista clandestí i misteriós que durant uns dies conviurà amb la família. Entre converses davant del foc, trastornarà la seva vida quotidiana i posarà en qüestió pilars que fins llavors semblaven inamovibles.

Diumenge, 6 de juny. "Cordes", de José Luis Montesinos
Thriller claustrofòbic sobre una jove tetraplègica incomunicada en una masia amb un gos ensinistrat per ajudar-la, però qui hauria de ser el seu millor amic ha agafat una malaltia estranya i es converteix en el seu pitjor enemic. Protagonitzada pels actors Paula del Río i Miguel Ángel Jenner, és una producció de Bastian Films, Gaia Audiovisuals i Subete al tren AIE, en coproducció amb Numintec, que compta amb la participació de TV3 i À Punt Mèdia, i la col·laboració de l'ICAA i l'IVC.

Dilluns, 7 de juny. "L'ofrena", de Ventura Durall
La pel·lícula és un drama produït per Nanouk Films, Fasten Films, SUICAfilms i Bord Cadre Films, amb la coproducció de TV3 i la participació d'À Punt Mèdia. En aquest film, després de més de vint anys sense veure's, el Jan (Alex Brendemühl) i la Violeta (Anna Alarcón) es retroben per primera vegada en un bar sota l'atenta mirada de la Rita (Verónica Echegui), la responsable d'haver provocat la situació.

Dimarts, 8 de juny. "Terra de telers", Joan Frank Charansonnet
Melodrama històric produït per Patchouli Films, amb la participació de TV3, que recorre la vida de la Julieta, des que la seva família fuig de la misèria del camp per establir-se en una colònia industrial. Els records d'una infància feliç marcats per la industrialització i l'ànima viva d'una nena que es converteix en dona formen part d'aquest emotiu viatge pel passat industrial del país, dels anys 20 als 80. Rodada a l'antiga colònia de Cal Vidal i en diverses localitzacions del Berguedà, és un homenatge a les dones i a totes les persones que amb el seu esforç han fet créixer el país.

Dimecres, 9 de juny. "La dona il·legal", de Ramon Térmens
Drama social produït per Segarra Films i Mimesis Film, amb la participació de TV3, que té Daniel Faraldo, Isak Férriz i Yolanda Sey com a actors principals. La presó Model és l'escenari d'aquesta pel·lícula, on es converteix en un CIE de Lleida. Els protagonistes són un advocat d'immigració i una dona nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució, que s'uneixen per lluitar contra la corrupció del sistema de deportació de l'estat espanyol.

Dijous, 10 de juny. "La mort de Guillem", de Carlos Marques-Marcet
Pel·lícula per a televisió produïda per Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, en coproducció amb TV3 i À Punt Media, i amb la participació d'IB3. El llargmetratge s'endinsa en la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d'ultradreta a Castelló, l'any 1993. Destrossats, el Guillem i la Carme lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill, en un camí ple d'obstacles, amenaces i d'una guerra bruta mediàtica que estarà a punt de destrossar la família, que aprèn a viure fent el dol per la mort d'un fill mentre lluita per la seva memòria.

El divendres 11 de juny. "Coses a fer abans de morir", de Cristina Fernández i Miguel Llorens
La pel·lícula és una producció de Fosca Films i The Fly Hunter, amb la participació de TV3 i À Punt Media. Sergio Caballero, Cristina Fernández, Oriol Tarrasón i Àngel Fígols formen part del repartiment d'aquesta història d'amistat, amor i mort, en què un grup d'amics es troba per intentar superar el dol per la mort del Sam. Durant un cap de setmana, compliran la promesa que li van fer abans de morir, en una trobada plena  d'intimitat, de secrets i de descobriments, que transformarà les seves vides per sempre.

El dissabte 12 de juny. "La vampira de Barcelona", de Lluís Danés
Thriller d'època de Brutal Media i Filmax en coproducció amb TV3, protagonitzat per Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella, entre d'altres. Basat en fets reals de la Barcelona de principis del segle XX, on la desaparició de la petita Teresa Guitart, filla d'una família rica, commociona el país. La policia té aviat una sospitosa: Enriqueta Martí, coneguda com "La vampira del Raval", però el periodista Sebastià Comas s'endinsarà en el Raval per descobrir la veritat. Hi trobarà  els vicis ocults de les elits que s'amaguen darrere de les desaparicions i assassinats macabres de nens dels quals s'acusa la Vampira.

'Terra de telers'
'Terra de telers'

Projeccions online amb la participació de TV3

"La innocència", de Lucía Alemany
Pel·lícula que explica la història personal de la seva directora, que torna al poble on va néixer per explicar les seves vivències a través de la protagonista: la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, tot i que sap que per aconseguir-ho haurà de lluitar durament amb els seus pares. Protagonitzada per Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosqued, està produïda per Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films i À Punt Mèdia, amb la participació de TV3, l'IVC, l'ICEC, TVE, Movistar+, À Punt Mèdia i The Screen (la incubadora de l'ECAM).

"Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls
Documental coproduït per Televisió de Catalunya que mostra, a través de les poques persones que tenen el català com a llengua nadiua, com en molt pocs anys la Catalunya Nord va deixar de fer-la servir com a llengua habitual i la va substituir pel francès. I, a més, van passar a considerar-la una llengua de segona, de pagesos, i van decidir oblidar-la. Què va propiciar tota aquesta disglòssia a favor del francès? Quins càstigs rebia la gent que parlava català? Fins a quin punt va ser un fet natural aquest canvi?

"Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar
Documental coproduït per TV3 que pretén fer un viatge personal i íntim a la figura política de Lluch, amb amics, companys, periodistes i familiars que el van conèixer. Agitador del pensament i home polièdric amb una gran capacitat d'enlluernar amb noves idees, va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per fer d'Espanya un país modern amb la implementació de la sanitat pública universal i gratuïta. Mentre intentava construir ponts d'entesa a Euskadi, va ser assassinat pel comando Barcelona l'any 2000.

"Generació Kibbutz", d'Albert Abril
Documental amb la participació de TV3 que parla del quibuts a l'antiga colònia britànica de la Síria otomana, el Protectorat Britànic de Palestina. Joves d'arreu del món anaven als quibuts israelians a viure la seva aventura iniciàtica a la recerca del model comunal, tan de moda en aquella època, i a viure una experiència de socialisme real. D'altres, com molts catalans, s'emmirallaven en el retrobament amb un estat independent recent constituït com el que desitjaven per al seu propi país. I d'altres eren joves catalans jueus, enviats per la família a conèixer l'Israel modern i el tradicional, i a estar en contacte amb el model de vida dels seus ancestres.

"Raimon Panikkar, entre Orient i Occident", de Carlota Casas
Documental amb la participació de TV3 que redescobreix la figura de Raimon Panikkar, el pensador català més reconegut internacionalment en el camp del diàleg intercultural i interreligiós. La cinta recorre els llocs més importants del seu trajecte vital (Espanya, Itàlia, l'Índia i els EUA) amb les persones que el van conèixer bé i acaba descobrint el caràcter complex d'un home que va triar viure lliure i en plenitud fins al final.

Aquesta edició del FIC-CAT, dedicada al muntatge cinematogràfic i amb la col·laboració de l'Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya, reconeixerà la trajectòria del muntador Ernest Blasi ("Balseros", "Petitet") i també del publicista Jaume Pahissa. Per a la cloenda del festival, el diumenge 13 de juny, es farà una gala plena d'humor amb els Capdevila, un llinatge familiar de vedets catalanes, per tancar una edició especial del certamen, en què es presentaran tots els membres del jurat i es lliuraran els premis als guanyadors i guanyadores de cada modalitat.

A la selecció oficial, hi ha les categories de Llargmetratges, Curtmetratges, Documentals, Videoclips, Centres Educatius i Jove 48 Hores. Totes les produccions opten al premi del Jurat de la seva modalitat, al premi al Millor Muntatge, al premi de la Crítica i al premi del Públic. A més, també s'atorgarà el premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines.

La col·laboració entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'Associació FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada s'emmarca en un acord de col·laboració per a la difusió de les activitats d'aquest certamen cinematogràfic. TV3 i Catalunya Ràdio, mitjans oficials del festival, informaran de les activitats del FIC-CAT a través de la seva programació.

'Generacio kibbutz'
'Generacio kibbutz'
Anar al contingut