Una coproducció de TV3

Família i terra a "Alcarràs", segon llargmetratge de Carla Simón

Finalitza el rodatge d'"Alcarràs", que va començar l'1 de juny i s'ha allargat durant 8 setmanes a diferents localitats de les comarques de Lleida.

Carla Simón ha enllestit el rodatge d'"Alcarràs", coproducció de TV3, el seu segon llargmetratge després de l'exitosa òpera prima "Estiu 1993", amb la participació de TV3. El rodatge comptava començar l'1 de juny i s'ha allargat durant 8 setmanes a diferents localitats de les comarques de Lleida.

"Per mi, el tema de cultivar en família està una mica en perill d'extinció i s'ha de protegir aquest model, perquè ningú millor que una família pot cuidar les seves terres... Quan hi entra una gran empresa i acumula molt terreny, mai tindrà tanta cura de la terra com una família que se l'estima", afirma Carla Simón.

En el nou projecte de la directora, en un altre calorós estiu a Alcarràs, un petit poble de la Catalunya profunda, la família Solé comença la collita de préssecs en l'extensió de camps que han estat cultivant durant diverses generacions. No obstant això, aviat reben la visita d'un advocat que els comunica que a finals de l'estiu han d'abandonar les terres. El fill i hereu del propietari vol arrencar els presseguers per instal·lar panells solars. L'acord de paraula que els Solé tenien amb l'anterior propietari ha deixat de tenir validesa. La família Solé  completa, nens i adults, es reuneix per treballar junts en l'última collita.

Tal com va passar amb "Estiu 1993", Simón coneix bé la zona on ha rodat perquè hi viu la família de la seva mare adoptiva i ella hi va passar alguns estius. I aquesta terra "té l'esperit que buscava, el to, que sempre és el més important: que tingui l'essència del que vols explicar", diu la directora.

El repartiment està format per actors no professionals de la zona i treballadors de la terra, després d'un llarg procés de càsting, que va durar més d'un any, ja que es va haver de paralitzar i repetir per l'inici de la pandèmia.

"Els actors són meravellosos i poden fer de pagès, però, quan tu veus un senyor que és pagès, com puja al tractor, com el mou i el condueix, com cull un préssec..., això no es pot copiar". Carla Simón

L'Albert Bosch Solé, de can Torrat, i Xènia Roset Capell són dos joves, germans a la pel·lícula que han viscut la pagesia de prop. Tots dos estan encantats de la família que s'ha format en aquest rodatge i de la seva primera experiència en el cinema, que, qui sap, potser els ha despertat el cuc de la interpretació.

"Pagès des de petit, ho porto dins. És una feina molt dura, però m'agrada i, quan una cosa t'agrada, et sents lliure." Albert Bosch Solé

Signen el guió d'"Alcarràs" la mateixa Carla Simón i Arnau Vilaró. A més, com a directora de fotografia, Daniela Cajías, que acaba de rebre el Premi Goya pel seu treball a "Las niñas", amb participació de TV3.

El projecte té un llarg recorregut en festivals i premis, entre els quals destaquen el Premi CNC al Millor Projecte, atorgat en el Torino Film Lab (2018), el Premi Eurimages al desenvolupament obtingut en el mercat de coproducció de Berlín (2019) i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat en el Festival de Canes 2019.

"Alcarràs" és una producció d'Avalon P.C. i Vilaüt Films, en coproducció amb TV3 i Kino Produzioni (Itàlia), i té el suport de l'ICAA, ICEC, MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida, i hi han participat TVE i Movistar +.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut