Programes de TV3 sorgits de Catalunya Ràdio
Èxit dels programes de Catalunya Ràdio a TV3

Enamorats de la ràdio

La ràdio és seducció... i ens enamora. Com a prova, la llarga llista de programes de Catalunya Ràdio i iCat que, impulsats pel seu èxit, han fet el pas a TV3. Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer, aprofitem per fer un repàs de com sonen... i com es veuen

1. Crims, amb Carles Porta

És el cas més recent, el programa del qual tothom parla. Crims ja havia atrapat milers d'oients a Catalunya Ràdio. Una legió de seguidors fidels que connecten amb els relats "criminals" de Carles Porta a l'FM o es descarreguen els podcasts del programa. La versió televisiva es va estrenar el 3 de febrer amb una contundent quota del 22,5%. En pantalla, el programa manté el to i l'estil que ha captivat els espectadors radiofònics, amb la veu de Carles Porta com a fil conductor. El repte ha estat aconseguir les imatges per il·lustrar les narracions.

"Passar 'Crims' a televisió ha costat molt, perquè sovint és difícil recuperar la documentació gràfica. Les policies no estan acostumades a guardar material important que han fet servir a les investigacions, i el sistema judicial és molt tancat. Però el resultat està sent espectacular: veiem imatges reals, recreacions i imatges inèdites. En aquest sentit, és tota una sort haver pogut accedir a determinat material inèdit, com passa a 'El zelador d'Olot', on hi ha unes imatges impressionants d'una reconstrucció que em semblen apassionants, narrativament i humanament parlant." Carles Porta, director de "Crims"

 

2. '"Adolescents iCat", amb Roger Carandell

"Crims" té en comú amb altres programes el fet d'haver fet un triple salt: va néixer en l'àmbit digital per saltar a la ràdio per finalment passar també a la pantalla de televisió. És el cas també d'"Adolescents iCat", adreçat al públic més jove i conduit per l'imprevisible Roger Carandell i els "instagramers" Juliana Canet i Joan Grivé. Des de la seva creació s'emet per Instagram i YouTube. Ara, a més de poder-se seguir a iCat, des del passat mes de novembre també es pot veure al canal 33.

 

3. "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina

"Revolució 4.0" és el programa dirigit per la periodista Xantal Llavina que explica l'impuls de les noves tecnologies i la transformació del món. Quan va sorgir el format televisiu, el maig del 2019, l'equip va tenir molt clar que havia de ser diferent al programa de ràdio, però conservant els mateixos valors.

"La ràdio permet més reflexió, més temps. En canvi, en televisió tot ha de ser molt més àgil. Són molt diferents. Hi ha una frase de l'Andreu Buenafuente que diu que la ràdio és com la teva parella i la televisió, com la teva amant. I jo ho crec, perquè a la ràdio la gent es deixa anar a les entrevistes, hi ha més intimitat, els pots tocar... tota la relació és molt més intensa. A la televisió, amb els focus, les pantalles, el públic... la gent de vegades es deixa anar menys. I això ho trobo a faltar. Però d'altra banda, a la televisió l'espectador et veu la cara, els ulls, les mans... entres a casa de la gent." Xantal Llavina, directora de "Revolució 4.0"

 

4. "L'ofici de viure", amb Gaspar Hernàndez

"L'ofici de viure" fa catorze anys que s'emet a Catalunya Ràdio -on és un dels líders en podcast–, i és també un dels programes líders de la ràdio catalana a internet. Aquest 23 de febrer torna a TV3 després de la bona acollida que va tenir la primera temporada a la televisió. De la mà de Gaspar Hernàndez, "L'ofici de viure" ens mostrarà de nou altres maneres de pensar i de viure, des de la teoria i des de la pràctica, amb entrevistats que parlen sovint des l'experiència pròpia. Per a la segona temporada a TV3, l'equip del programa ha escollit els que han tingut més èxit a Catalunya Ràdio. Així, alguns dels que podrem veure seran "L'efecte actitud", "La paciència" i "Felicitat a la feina".

"Però no hem volgut fer una versió televisiva d'un programa radiofònic, sinó un programa televisiu, amb tots els ets i uts. Un programa per a tot el públic, ens hagi escoltat o no, abans, a la ràdio. El repte d'aquesta segona temporada ha sigut fer un programa amb més ritme, més àgil, i oferir -a banda de divulgació- entreteniment. Procurarem que el públic s'ho passi bé, al mateix temps que aprenen eines per al benestar emocional i psicològic. De retruc, volem donar a conèixer altres formes de pensar i de viure. Malauradament, com demostren les xifres d'ansietat, estrès i depressió, vivim en una societat malalta. I creiem que la nostra feina és mostrar maneres de viure no només amb salut emocional i psicològica, sinó amb més consciència." Gaspar Hernàndez, director de "L'ofici de viure"

 

5. "El divan", amb Sílvia Cóppulo

Un altre dels programes que també ha fet doblet a la tele i a la ràdio és "El divan". Sílvia Cóppulo dirigeix i presenta aquest espai de culte de Catalunya Ràdio des de fa 11 anys i des de fa dues temporades també ha traslladat les seves converses humanes, personals i íntimes als platós de TV3, per on han passat personatges admirats i de reconegut prestigi com Ferran Adrià, Lluís Llach, Isabel-Clara Simó o Laia Sanz.

 

"El divan" es basa en el valor de la conversa amb una persona que admirem, escoltant-la com un ésser humà, sense jutjar-la. Què fem? Aconseguim un espai íntim on ens creixen les il·lusions i foragitem totes les pors. A Catalunya Ràdio, hi hem fet onze temporades i el favor de l'audiència ens atorga fins i tot el lideratge. A TV3 n'hem fet dues i també comptem amb el suport dels espectadors."  Sílvia Cóppulo, directora i presentadora d'"El divan"


  

6. "El celobert", amb Lluís Gavaldà

El programa musical "El celobert" s'emet a la ràdio cada dia de dilluns a divendres des de fa cinc anys, i la temporada passada va tenir la seva pròpia versió a TV3. El cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà, comparteix als dos mitjans la seva passió per la música a través de les petites històries que expliquen les cançons.

"El principal repte de traslladar el programa de ràdio a un format televisiu ha estat donar un contingut visual a un concepte tan eteri i fugisser com és el de les cançons. Per aquest motiu des d'un bon principi ens vam plantejar tractar cada programa com si fos un petit curtmetratge, amb uns protagonistes de ficció que il·lustressin la temàtica i un treball de localització d'escenaris que emmarquessin de manera acurada l'esperit del guió. En aquest aspecte, el treball d'ambientació de l'equip va ser extraordinari, sobretot tenint en compte els mitjans que teníem. Vam crear del no res coses tan inversemblants com un museu del mànager, una botiga ambulant de lletres de cançons o una discogràfica sencera, amb sales de reunions, estudis d'enregistrament i oficines. El resultat final, tot i conservar l'esperit del programa de ràdio crec que va ser una proposta innovadora i amb caràcter propi, estem molt orgullosos del resultat final i de la resposta de públic i crítica." Lluís Gavaldà, codirector i presentador del programa

 

7. "Generació digital", amb Albert Murillo

Si bé les últimes temporades el número de programes que donen el salt de la ràdio a la televisió s'ha disparat, aquest no és un fenomen nou. "Generació digital", el veterà programa radiofònic sobre entreteniment digital, va ser un dels primers casos de programa de Catalunya Ràdio que tenia la seva pròpia versió televisiva. Dirigit per Albert Murillo, tot i que actualment no s'emet per cap dels canals de TV3, com un dels precursors, sempre tindrà un lloc destacat dins de les nostres capçaleres radiotelevisives.

 

8. "El Club de la Mitjanit", amb Francesc Garriga

El programa esportiu de les nits de Catalunya Ràdio, "El Club de la Mitjanit", va fitxar per Esport3 fa quatre anys. El procés per fer conviure el programa a ràdio i televisió va ser tot un repte, com assegura el seu director, Francesc Garriga.

"El principal repte quan ens van dir de traslladar el programa de la ràdio a la tele va ser mantenir l'esperit de proximitat i calidesa que li dona a la ràdio el fet de no poder veure. No volíem perdre la nostra naturalitat. Vam assumir que ho faríem des d'un lloc diferent, però mantenint aquests factors." Francesc Garriga, director d'"El Club de la Mitjanit"

"És fonamental adaptar els continguts, perquè a la televisió tens moltes imatges que van amb música, però a la ràdio has de pensar que has de posar un àudio, uns gols, un fragment de narració que acompanyi i complementi." Laia Tudel, coordinadora d'"El Club de la Mitjanit"

 

9. "APM?"

El gran pioner: l'"APM?". Tot i que molta gent no ho sap, el programa que repassa cada dimecres a TV3 les imatges més divertides de la televisió va néixer com una secció de l'informatiu matinal de "Catalunya Ràdio" el 1995. Quan l'espai de ràdio va fer el seu desè aniversari, es va emetre un especial d'"Alguna pregunta més" a TV3 que va funcionar tan bé que es va decidir programar-lo setmanalment. Han passat 15 anys i, des de llavors, el programa dirigit per Guillem Sans és un cas d'èxit, amb milers de reproduccions dels seus vídeos a TV3 a la carta i a YouTube.

"L'adaptació de l'"APM?" a la televisió va ser un repte majúscul. Calia crear un llenguatge nou sense perdre alguns dels referents radiofònics, entendre que la nova plataforma tenia un altre codi i igualar -o superar- el llistó de l'"APM?" de ràdio, que era un espai de culte. No ens podíem permetre decebre els "apeemes", perquè no ens ho haurien perdonat. A més a més, la infidelitat de l'espectador televisiu ens ha obligat a exigir-nos molt i implementar novetats en cadascuna de les 15 temporades que portem en antena." Guillem Sans, director d'"APM?"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut