Pablo Molinero (Guillem Agulló) i Gloria March (Carme Salvador), a "La mort de Guillem"
Pablo Molinero (Guillem Agulló) i Gloria March (Carme Salvador), a "La mort de Guillem"
Avui, a les 22.05, a TV3

Nit temàtica arran de l'estrena de "La mort de Guillem"

Estrenem el film dirigit per Carlos Marques-Marcet, que narra la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d'ultradreta a Montanejos, a la comarca castellonenca de l'Alt Millars, l'11 d'abril de 1993. La nit continuarà amb un "Sense ficció", "A la dreta i més enllà", que analitza el creixement dels moviments d'extrema dreta i dels partits xenòfobs i populistes a Europa. I, per acabar, a la 1.10, el curtmetratge "Ni oblit, ni perdó".

Guillem Agulló i Salvador, un jove de divuit anys militant de l'esquerra independentista i contra el feixisme, és assassinat d'una punyalada al cor per un grup de neonazis l'11 d'abril del 1993. Destrossats, els seus pares, Guillem i Carme, lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill i perquè no sigui considerada fruit d'una simple baralla entre bandes. El camí, ple d'obstacles i amenaces i enmig d'una guerra bruta mediàtica, estarà a punt de destrossar la família, que haurà d'aprendre a viure fent el dol per la mort d'un fill mentre lluita per la seva memòria, una memòria que de mica en mica esdevé el símbol d'una causa que ells mai no haurien pensat encapçalar.

La pel·lícula està dirigida per Carlos Marques-Marcet, guanyador d'un Goya i tres Premis Gaudí, entre d'altres, i director de "10.000 km", "Tierra firme", "13 dies d'octubre", "Els dies que vindran" o "En el corredor de la muerte". En aquest film, el director s'allunya de l'èpica dels fets, per endinsar-se en la intimitat d'uns pares i desconstruir el seu procés de dol, mentre lluiten per la memòria del seu fill. Per a Marques-Marcet, la ficció és un gran format "per reflexionar com a comunitat i rellegir la nostra història des de la intimitat", ja que, en molts casos, "els titulars de les notícies i els eslògans no són capaços de captar-ho".

"La mort de Guillem" s'inclou en la campanya anomenada "La lluita continua", que pren com a punt de partida la figura de Guillem Agulló i Salvador, el seu assassinat i el judici del cas per promoure la memòria de Guillem Agulló, denunciar la impunitat de l'extrema dreta durant els darrers 40 anys al país, reivindicar la històrica lluita contra el feixisme i alertar sobre l'auge de renovats discursos xenòfobs i racistes que s'han tornat a instal·lar a la societat.

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

Direcció: Carlos Marques-Marcet
Guionistes: Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès
Direcció de fotografia: Àlex García Martínez
Música original: Tarquim
Intèrprets: Pablo Molinero (Guillem Agulló-pare), Gloria March (Carme Salvador-mare), Jany Collado (Guillem Agulló-fill), Mar Linares (Betlem Agulló-germana), Bàrbara Calatayud (Carmina Agulló-germana), Xavi Giménez (Toni Montesinos), Diego Braguinsky (Virgilio Latorre), Jordi Bateller (Taxema Laullón), Carles Martínez (José María Morató) i Miguel León (Voro)

"La mort de Guillem" és una producció de Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, en coproducció amb TV3 i À Punt Media. Amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, l'Institut Valencià de Cultura i l'Institut Català de les Empreses Culturals, i amb la col·laboració de la Televisió de les Illes Balears, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i de Verkami.

 

"Sense ficció": "A la dreta i més enllà", a les 23.45

"Sense ficció" emetrà "A la dreta i més enllà", un documental de Montse Armengou i Ricard Belis que, a partir dels resultat de les eleccions europees del maig del 2014, analitza el creixement dels moviments d'extrema dreta i dels partits xenòfobs i populistes a Europa. Per fer-ho se centra en el cas concret de França, Espanya i Grècia.

El 25 de maig del 2014 es van celebrar eleccions al Parlament Europeu. A partir dels resultats d'aquelles eleccions, amb una forta presència dels partits xenòfobs i euroescèptics, "A la dreta i més enllà" s'endinsa en l'extrema dreta europea. El programa analitza a fons aquest fenomen a partir de les situacions concretes de França, Espanya i Grècia.

És el Front Nacional un llop disfressat de xai que mostrarà la veritable cara si arriba a la presidència de França?

A Grècia, l'ascens d'Alba Daurada pot significar un preludi del que va passar a l'Alemanya de Hitler? I a Espanya? Per què l'extrema dreta no té cap escó al Parlament?

El procés independentista a Catalunya està donant ales als grups ultradretans espanyols, que afirmen que estan preparats per fer servir la violència el 9 de novembre durant la celebració del referèndum. Tenen realment prou força per fer un cop d'efecte?

Europa deriva cap a l'extrema dreta, els partits xenòfobs i populistes. Les eleccions europees en són una mostra.

Curtmetratge "Ni oblit, ni perdó", a la 1.10

València, any 2003. La Betlem torna a casa per passar uns quants dies amb la seva família al poble que l'ha vista créixer. Però aquest poble amaga un caràcter trist que, per més que ella ho vulgui evitar, sempre acaba tornant per recordar-li que hi ha coses que no es podran oblidar mai. I que tampoc no es podran perdonar.

El curtmetratge l'ha dirigit Jordi Boquet Claramunt i ha rebut el Premi del públic "Un impulso colectivo - cortos" D'A Film Festival; el Primer Premi Danzante Iberoamericano al Festival d'Osca i el tercer Premi del Festival de l'Alfàs del Pi.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut