Dijous 15, a les 20.00, Cinemes Texas, Barcelona

Estrena de "Viure al límit. Una mirada al límit de les capacitats"

L'associació CàmeresiAcció, experta en la realització de documentals participatius, treballa en aquest projecte amb persones diagnosticades amb intel·ligència límit. Una experiència per parlar, trobar-se, crear un audiovisual i afrontar les seves inquietuds i pors de manera col·lectiva, alhora que ajuda a enderrocar els estereotips que contribueixen a la seva sensació d'aïllament. A l'estrena, hi assistiran els protagonistes i els membres de l'equip de CàmeresiAcció.

"Viure al límit. Una mirada al límit de les capacitats" és un projecte de CàmeresiAcció en col·laboració amb la Fundació AcidH Pro-persones amb Intel·ligència Límit que consisteix en la creació d'un documental social participatiu amb sis persones diagnosticades amb intel·ligència límit. S'estrenarà el dijous 15 de desembre als Cinemes Texas de Barcelona, a les 20.00, amb la presència de tot l'equip de CàmeresiAcció i els protagonistes.

  

Sinopsi

Emmarcat en un sistema social que demanda de manera flagrant i obligada ser productives i enfrontar-se amb les exigències d'un entorn competitiu, sent resolutives i/o capaces de prendre decisions de manera autònoma, el documental narra el transcurs de vida de persones amb diagnòstic d'intel∙ligència límit. El recorregut se centra en les etapes que ha de passar qualsevol persona durant la seva vida: l'escola, l'institut, l'entrada al mercat laboral, les relacions de parella, l'oci, l'arribada de certes responsabilitats, la maduresa, la jubilació, etc.

Un 1,5 % de persones forma part del col·lectiu amb intel·ligència límit a Catalunya. Un tipus de diversitat funcional que, tot i que de vegades pot ser gairebé invisible per a la societat, a la vegada és aquesta la que aixeca murs entre allò que volem o ens agradaria fer i allò que realment ens permeten fer. Una mirada al límit de les capacitats de qualsevol persona, un plantejament sobre qui o què ens marca fins on podem arribar.

El  documental aborda a través dels personatges diferents etapes en la vida d'una persona amb intel∙ligència límit, des de la infància fins a la vellesa. Mostra subtilment com els canvis més quotidians, a priori insignificants, suposen un gran esforç per a persones que viuen "etiquetades" sota aquesta condició.

Partint d'aquesta idea, un grup de sis persones amb intel∙ligència límit es coordinen amb CàmeresiAcció per realitzar un documental de forma col·lectiva sobre la seva pròpia experiència de vida. Convertits en autors i protagonistes alhora, expressen com se senten, què els preocupa i com els agradaria abordar al documental la intel∙ligència límit. Entre tots, fan visibles les diferents sensibilitats, opinions, nivells d'afectació en cada problemàtica i formes de fer-hi front.

 

 

 

 

Personatges

Mireia

13 anys. Adolescent que acaba de canviar d'escola. És el seu primer any cursant l'ESO a l'Escola de Vida Montserrat.

Irene
18 anys. La majoria d'edat arriba a la Irene l'any en què deixa l'Escola de Vida Montserrat. L'entrada al nou institut representa un repte a la seva vida.

Marta
20 anys. Després d'acabar la seva etapa a l' AcidH, estudia en un centre de disseny i participa en un espai d'art mitjançant la pintura.

Georgina
26 anys. Ha acabat els estudis i treballa en diferents llocs des de fa un parell d'anys.

Albert
30 anys. Comparteix pis a Barcelona. Després d'haver estudiat jardineria i cuina, treballa en un càtering.

Joan
53 anys. Treballa com a recepcionista de l'Escola de Vida Montserrat des de fa dos anys. Viu amb la seva parella i creu que la societat hauria d'anar a un altre ritme.


Fitxa tècnica
Equip CàmeresiAcció: David Fernández, Sílvia Cepero, Núria Grau, Lambert Caro i Oscar Boronat
Banda sonora original: Alberto Limiñana
2016
60'
Una producció de CàmeresiAcció en col·laboració amb la Fundació AcidH Pro-persones amb Intel·ligència Límit.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut