Divendres 16, a les 20.00, Cinemes Girona, Barcelona

Estrena de "Ciutats a contrallum"

"Ciutats a contrallum" cartografia l'ànima de quatre ciutats que evoquen la idea de destrucció en la dècada dels 90: Kigali, Sarajevo, Beirut i Medellín, a través de les històries dels seus habitants. El director Francesc Relea i la productora Isabel Jubert presentaran les sessions de divendres 16 i dissabte 17 als Cinemes Girona. Aquest treball és una producció de What's Up Doc, Otrocuento i Arena Comunicación Audiovisual en coproducció amb Televisió de Catalunya, TVE i Señal Colombia-RTVC.

"Ciutats a contrallum" és el nou llargmetratge documental de Francesc Relea, director de "Serrat i Sabina. El símbol i el ‘cuate'". Relea regressa a quatre ciutats que havia conegut feia vint anys, quan era corresponsal del diari "El País", Sarajevo, Medellín, Beirut i Kigali, quan eren escenari de la més aferrissada violència, per mostrar-ne una nova cara a través de les històries de ciutadans que afronten el present amb esperança.

El documental s'estrena el divendres 16 de desembre als Cinemes Girona de Barcelona, a les 20.00. Aquest dia i l'endemà, dissabte 17, el director Francesc Relea i la productora Isabel Jubert presentaran les projeccions. L'estrena forma part del cicle LATcinema. A la sessió de divendres també assistirà el director de la Casa d'Amèrica Catalunya, Toni Traveria, i el director del programa de TV3 "Sense ficció", Joan Salvat. La pel·lícula va participar aquest any a Seminci, la 61 Setmana Internacional de Cine de Valladolid, en la secció DOC.España, va estar seleccionada per la mostra "Docs for Sale" de la recent edició d'IDFA, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam, i és candidata als IX Premis Gaudí 2017 en la categoria de millor pel·lícula documental.

 

Sinopsi

"Ciutats a contrallum" és una pel·lícula documental que cartografia l'ànima de quatre ciutats, el nom de les quals evoca destrucció i dolor. Fa dues dècades eren un infern, ara mostren al món el que significa la resiliència, la capacitat de ressorgir de les seves cendres.

El passat va ser la violència del narcoterrorisme a Medellín, el setge a Sarajevo, el camp de batalla de Beirut i el genocidi de Kigali i Ruanda. Avui mirem la transformació d'aquestes ciutats de la mà d'alguns dels seus habitants i descobrim que hi ha molt més que un canvi de cara. Les històries dels protagonistes exemplifiquen la capacitat de l'ésser humà de superar obstacles, de renéixer amb més força, vitalitat i optimisme.

El hip-hop en Medellín, el cinema en Sarajevo, la marató en Beirut i el ciclisme en Kigali són molt més que activitats lúdiques. Avui són instruments del mapa urbà, que es dibuixa dia a dia en els nous temps de pau i reconstrucció.

 

 

 

 

Ciutats a contrallum
Web          http://ciudadesacontraluz.com/
Facebook https://www.facebook.com/CiudadesAContraluz
Twitter      @ContraluzCities


Festivals
Seminci, Setmana Internacional de Cine, Valladolid, 2016


Fitxa tècnica
Direcció i guió: Francesc Relea
Producció: Isabel Jubert, Juan David Ortiz i Pablo Iraburu
Direcció de producció: Ariadna Dot
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Direcció de fotografia: Alfonso Moral, Leonardo Castaño i Jordi Figueras
Muntatge: Carlos Prieto Cabrera
Música: Javier Rodero
Disseny de so: Albert Manera
Hi intervenen: Henry Arteaga "El Jeque", Jeison Castaño Jeihhco, Seijla Lajlani, Ines Tanovic, Hazim Al Ahmad, May Al Khalil, Jeanne d'Arc Girunbutu i Jock Boyer.
Espanya / Colòmbia, 2016
88'
Una producció de What's Up Doc, Otrocuento i Arena Comunicación Audiovisual en coproducció amb Televisió de Catalunya, TVE i Señal Colombia-RTVC.


Francesc Relea, director
Cofundador de la productora audiovisual What's Up Doc.
Director del llargmetratge documental "El símbolo y el cuate", sobre la relació de Serrat i Sabina amb Amèrica Llatina. Es va presentar en el festival de Sant Sebastià el 2013 i va estar nominat als Premis Gaudí. Es va estrenar a TV3 dins el programa "Sense ficció" i a TVE, i ha participat en més d'una quinzena de festivals.

Corresponsal del diari "El País" entre 1998 i 2011 a Amèrica del Sud, Mèxic, Amèrica Central i Portugal. Va cobrir, per al mateix diari, la guerra dels Balcans.

Va formar part de l'equip fundacional del programa de reportatges "30 minuts", de Televisió de Catalunya, per al qual va viatjar com a reporter.

El seu treball per a televisió inclou, entre altres, els següents reportatges i documentals:

"La huella de los criminales" (Paral·lel 40, AndesTVy B-H TV per a Canal Plus)

"París-Dakar: Un negoci para África" (1987, TV3)

"Ria d'Arousa: el món il·legal del marisc" (1986, TV3)

"Les Filipines: la revolta final" (1986, TV3)

"Stefano delleChiae: el eterno fugitivo" (TV3)

"Supporters: la violència com a esport" (1985, TV3)

"Líban: el fiasco d'Israel" (1985, TV3)

"Nicaragua: guerra a les muntanyes" (TV3)

"Garbo: l'home que va salvar al món" (TV3)

"Especial Normandia" (TV3)

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut