Un informatiu amb mirada 100% infantil

Especial "InfoK", dedicat al Dia Mundial de la Infància

L'"Infok" ofereix una edició especial en què els nens i nenes són els protagonistes, ja que dotze alumnes de primària s'han encarregat de la selecció de temes i també faran de presentadors

L'"InfoK" fa una edició especial dedicada al Dia Mundial de la Infància, que se celebra aquest diumenge i en què els nens i les nenes són els encarregats d'elaborar tot el programa. Ells han fet la selecció de temes i l'escaleta de l'informatiu, s'han ocupat del rodatge i de l'edició dels reportatges i en són els presentadors. És, doncs, un "InfoK" amb mirada 100% infantil.

El programa inclou quatre reportatges que s'han seleccionat entre les propostes que l'"InfoK" ha rebut d'arreu de Catalunya, i els presentadors són un nen i una nena de Tàrrega.


Un "InfoK" com no s'ha vist mai

L'"InfoK", l'informatiu infantil de Televisió de Catalunya, sempre ha estat pioner i referent en el tractament de l'actualitat per als nens i nenes. Cada any, coincidint amb el Dia Mundial de la Infància, el programa té una edició especial, en què es reflexiona sobre la situació dels nens i nenes al món i sobre les vulneracions dels drets de la infantesa.

Habitualment, en aquests programes especials, s'han incorporat nens i nenes en les posicions que habitualment ocupen els periodistes adults. Però en els més de 20 anys d'història de l'informatiu no havien fet mai d'editors.

En aquest especial, els nens i nenes fan d'editors convidats, és a dir, que han proposat els temes de l'"InfoK" i han decidit l'escaleta del programa, alhora que també han fet de reporters i de presentadors. Un informatiu 100% amb mirada infantil.

L'"InfoK" ha assignat cada reportatge a un periodista, que ha acabat de desenvolupar la idea en conversa amb els nens i nenes. Les parelles infantils, conjuntament amb els periodistes i càmeres del programa, han fet el rodatge i l'edició de la peça, fins que ha quedat definitivament tancada per ser emesa en el programa. A més, representants de totes les escoles que hi han participat han assistit a la reunió del programa i entre tots en han fet l'edició.


Els quatre reportatges

1. L'impacte dels desnonaments en els nens (de l'Escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès)

Els desnonaments provoquen un gran impacte en la infància. Al barri de Ciutat Meridiana, a Barcelona, n'hi ha hagut molts en els últims anys. L'associació de veïns dona suport a les famílies afectades. Alguns dels nens del barri s'han convertit en lluitadors pel dret a l'habitatge. Els alumnes de l'escola Lluçanès, de Prats, han treballat el tema a l'aula a partir de la cançó "Stop desnonaments", de Xiula, i han guanyat consciència sobre la problemàtica social. En aquest reportatge, els alumnes del Lluçanès parlen directament amb nens de la seva edat afectats per desnonaments.

2. Per què ara posen plaques solars a tot arreu? (de l'Escola Daina-Isard, d'Olesa de Montserrat)

La instal·lació de plaques solars a Catalunya ha batut tots els rècords aquest any. Amb el preu molt car de la factura de la llum, moltes famílies han decidit generar-se elles mateixes l'electricitat amb unes plaques solars que s'instal·len al terrat de l'edifici. Moltes escoles estan fent el mateix. A la Daina-Isard, per exemple, n'han posat unes 100. Amb dos alumnes de l'escola, el programa es passeja pel terrat ple de plaques, s'explica com funcionen, i un expert detalla com s'han d'instal·lar i per què ara se'n posen tantes.

3. Roquetes, un barri descuidat (de l'Escola Turó de Roquetes, de Barcelona)

Roquetes és un barri que es troba als afores de Barcelona, al capdamunt d'una muntanya. Nens que hi viuen es queixen que està una mica deixat, que hi falten parcs, que els que hi ha estan poc cuidats i que a vegades hi ha baralles al carrer, i això els fa por. L'Amparo Iturriaga és presidenta de l'associació de veïns i lluita perquè el barri millori des de fa molts anys. Avui, passeja amb els nens pels llocs més descuidats del barri i junts descobreixen què s'està fent perquè sigui un lloc més bonic per viure-hi.

4. Envasos que es desfan (de l'Escola Sant Salvador, de Tarragona)

Cada vegada, generem més escombraries i això és perjudicial per al medi ambient. Per això, un inventor de Tarragona, Aitor Susaño, ha fabricat uns envasos per contenir líquids que són biodegradables, és a dir, que es desfan sols. Amb aquests envasos ja no fan falta ampolles de plàstic ni de vidre. Els envasos serveixen per posar-hi gel de bany o xampú, o bé oli i vinagre. L'Aitor acompanya el programa a veure com s'elaboren aquests envasos en una fàbrica de Constantí, i es desplaça a un restaurant per veure com es fan servir.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut