"Espai Internet" fa deu anys

Ja fa deu anys que aquesta secció del "TN cap de setmana" informa sobre el que es mou a la xarxa
Equip Espai Internet 2016

L'equip d'"Espai Internet"

Diumenge, "Espai Internet" compleix deu anys de vida. Al llarg de gairebé 500 setmanes, "Espai Internet" ha intentat convertir-se en una de les referències per als espectadors catalans a l'hora de buscar informació sobre el que es pot trobar a la xarxa. Des de les pàgines amb eines útils per navegar fins als millors vídeos penjats, els blogs més interessants, les pàgines web més divertides i curioses, o les últimes aplicacions per a mòbils i tauletes. "Espai Internet" ja ha recollit més de 1.500 propostes, amb una especial atenció a les que tenen el punt d'origen a Catalunya.

Un dels principals criteris a l'hora de destacar una web, un blog o una app és que pugui ser útil o interessant per a la majoria de l'audiència, ja que "Espai Internet" no s'adreça als especialistes, sinó a la gent que utilitza la xarxa com un mitjà d'informació més, sense necessitat de ser-ne experts. En aquest sentit, els responsables del programa actuem com a "exploradors" de l'infinit món de la xarxa, garbellant, valorant, triant i oferint la informació de manera entenedora, per destacar i fer arribar als seus seguidors el que realment els pugui aportar algun valor afegit, sempre des de la perspectiva i la voluntat d'un servei públic.

"Espai Internet" és un dels pocs programes dedicats a la xarxa que es poden trobar actualment als mitjans audiovisuals a escala estatal. Pel que fa a la seva presentació, "Espai Internet" es caracteritza per un tractament gràfic innovador i un muntatge dinàmic, que recentment s'ha tornat a renovar, incorporant les últimes possibilitats de l'edició online i dels efectes 3D.

Cada setmana molts espectadors a nivell particular, emprenedors, empreses, institucions i organitzacions sense ànim de lucre s'adrecen a "Espai Internet", per exposar projectes i idees amb la finalitat que siguin recollides en futures emissions. Sovint, una menció a "Espai  Internet" els dóna una repercussió molt important i els suposa una multiplicació de visites. D'aquesta manera, iniciatives interessants i útils que tenen molt difícil destacar entre la infinitat d'ofertes de la xarxa es poden donar a conèixer i fer bons l'esforç i la dedicació dels emprenedors que hi ha al darrere. 

Una altra repercussió de les emissions d'"Espai Internet" és l'ús que fan molts mestres d'alguns dels reportatges emesos, com a material docent a les aules. Monogràfics com els que "Espai  Internet" va dedicar a l'Any Internacional de la Química, el centenari de Charles Darwin o l'aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna, amb el gran volum d'informació afegida que es podia trobar al blog, han estat utilitzats pels escolars catalans com a material de suport i documentació.

 Una mica d'història

"Espai Internet" va néixer l'abril del 2007 a iniciativa del director del "Telenotícies cap de setmana" en aquell moment, Joan Carles Peris, que volia incorporar al final de l'informatiu del migdia dels diumenges una secció fixa que informés de manera regular de les diverses novetats que hi havia a l'entorn de la xarxa. A partir del 2008, "Espai Internet" es va convertir, també, en un blog al portal de notícies 324.cat, amb la intenció de recollir els textos i vídeos dels reportatges i, a més, aportar molta més informació de cada tema i molts enllaços web de referència. Al blog hi ha tots els posts (amb el vídeo, text i enllaços) d'"Espai Internet" emesos d'abril del 2007 a maig del 2016. A partir del maig del 2016 l'"Espai Internet" va passar a ser un micro-programa emès just desprès del Telenotícies Vespre dels diumenges, amb una durada d'entre dos i tres minuts. Des d'aleshores, tots els textos i els enllaços de referència han passat a publicar-se a la nova web del programa, que recull també l'arxiu de les entrades de l'antic blog.

Actualment, "Espai Internet" suma gairebé 5.000 seguidors a Twitter i més de 13.000 amics a Facebook, on alguns posts publicats han arribat a superar les 100.000 visites.

Premis

Durant aquests anys, el premi més important ha estat la bona resposta de l'audiència televisiva i dels seguidors del blog/web i de les xarxes socials, però el programa també ha tingut altres reconeixements:

Premi Blocs Catalunya, en la categoria de Noves Tecnologies, l'any 2010

Premi en Innovació en Mitjans de Comunicació-Internet, atorgat per la Corporació Industrial Tecnàlia, del País Basc, l'any 2011

Premi d'Excel·lència en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), el 2012