PRÒXIMAMENT

"És a l'aire"

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, el principal focus contaminant de l'aire que respirem no és el trànsit, sinó la indústria. Un equip de científics emprèn un estudi independent sobre la contaminació de l'aire al voltant del complex petroquímic més gran del sud d'Europa.

Al centre del Camp de Tarragona, s'hi aixeca el Complex Petroquímic de Tarragona. Periòdicament, emet espesses columnes de fum. Les dades oficials sobre la qualitat de l'aire de la zona indiquen que no hi ha risc per a la salut humana.

L'any 2012, un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya, dirigit per Francesc Xavier Roca, va fer un estudi independent sobre la qualitat de l'aire del territori. Els resultats indicaven la presència de nivells molt alts de diferents tipus de gasos tòxics, que poden arribar a provocar càncer. L'any 2015, un altre estudi d'aquest equip confirmava la presència a l'aire de substàncies malignes per a la salut. A finals del 2018, aquests científics emprenen un nou estudi sobre la contaminació atmosfèrica en aquest territori.

Paral·lelament, un extreballador del complex petroquímic que té càncer engega una batalla legal. L'objectiu és que la Justícia reconegui la relació entre els gasos que emet el complex i la seva malaltia.

"És a l'aire" fa un seguiment de totes dues històries i analitza els buits legals que hi ha al nostre país i a la Unió Europea sobre les emissions de gasos industrials. Emissions que ens afecten a tots, perquè ningú no pot deixar de respirar...

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut