"Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta
"Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta
amb la participació de TV3

"Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta, Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià

Dissabte 29 de setembre, "Entre dos aguas", amb participació de TV3, s'ha endut la Concha d'Or, el màxim guardó del Festival de Cinema de Sant Sebastià. La pel·lícula, dirigida pel cineasta gironí Isaki Lacuesta, narra la història de dos germans de raça gitana que Lacuesta ja va retratar fa dotze anys a "La leyenda del tiempo" i representa, segons explica, el projecte més important de la seva filmografia

"Entre dos aguas", del director Isaki Lacuesta, ha guanyat la Concha d'Or a la millor pel·lícula del Festival de Sant Sebastià. Aquest guardó, el màxim premi que atorga el certamen, es va donar el dissabte 29 de setembre, en la cerimònia de clausura del festival.

El 2006, Isaki Lacuesta va estrenar "La leyenda del tiempo", que explicava el pas de la infància a l'adolescència de l'Isra i el Cheíto, dos germans gitanos. Ara, el director recupera aquesta història a "Entre dos aguas", les del bé i el mal, i narra la lluita de l'Isra per la supervivència en un entorn molt dur, amb la mort, el dol i la soledat com a rerefons. És també una reflexió sobre els estigmes i la dificultat de revertir un destí poc propici, quan aquest té les cartes tan marcades. El llargmetratge es va rodar a Cadis, Màlaga, Puerto Real, Puerto de Santa María i San Fernando.

Lacuesta comenta que "Tot va començar amb "La leyenda del tiempo", que surt d'un viatge a Cadis. Vam veure a San Fernando que hi havia molts nens de 12 anys que se saltaven el col·le per tirar-se al riu i se'm va ocórrer la història d'un nen que perd la veu i que havia de deixar de cantar." D'aquella història, que ja mostrava el pas d'uns nens a l'adolescència, passa a "Entre dos aguas", que continua amb l'evolució d'aquests dos germans retrobats a través del temps, sense haver de recórrer a maquillatge ni pròtesi, ni efectes digitals, sinó esperant que el temps passi i veure què succeeix." "No és un documental, sinó que és una ficció hiperrealista. Passen moltes coses que no són veritat i tot està posat en escena", afegeix. És una pel·lícula de La Termita Films, B-Team Pictures, All Go Movies, Mallerich Films, Bord Cadre Films Sarls, Studio Indie Productions, l'ICAA, Canal Sur, TVE, Movistar, TVC i Abycine.

És la segona vegada que el director Isaki Lacuesta rep aquesta distinció, ja que el 2011 la va aconseguir amb "Els passos dobles". Lacuesta va debutar el 2002 amb "Cravan vs. Cravan", també ha dirigit "La leyenda del tiempo" (2006), "Los condenados" (2009), "La noche que no acaba" (2010) i "El cuaderno de barrio" (2011).

Sinopsi:

L'Isra té 26 anys i tres filles i és a la presó per tràfic de drogues; el Cheíto s'ha allistat a la infanteria de la Marina. Quan l'Isra surt de la presó i el Cheíto torna d'una missió llarga a Somàlia i les Seychelles, es retroben a l'illa de San Fernando. Aquest retrobament fraternal els fa reviure records de la mort violenta del seu pare, quan tots dos eren petits, i reflecteix les responsabilitats i el canvi de vida que implica anar-se fent gran. Però serà possible per a l'Isra sobreviure de forma legal en el l'indret amb més atur d'Espanya? La necessitat de reprendre les seves vides i reconciliar-se amb ells mateixos unirà els dos germans de nou.

 

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA:

Direcció: Isaki Lacuesta
Guió: Fran Araújo, Isa Campo i Isaki Lacuesta
Producció: La Termita Films, B-Team Pictures, All Go Movies, Mallerich Films, Bord Cadre Films Sarls, Studio Indie Productions
ICAA, Canal Sur, TVE, Movistar, TVC, Abycine
Producció executiva: Isaki Lacuesta i Isa Campo
Intèprets: Israel Gómez  Romero, Francisco José Gómez Romero, Rocío Rendón, Yolanda Carmona, Daniel, Erika i Manuela Gómez Rendón, Lorrein Galea i Manuel González del Tanago
Direcció de fotografia: Diego Dussuel
Música: Sergi Dies
Durada: 135 minuts

 

tv3.cat/ficcioicinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut