Tragicomèdia sobre la Guerra Civil

Ens colem al rodatge d'"El Metralla"

Joan Pera, Roger Pera, Mercè Pons i Cristina Brondo protagonitzen una pel·lícula sobre l'absurditat de la guerra del 36, coproduïda per TV3

Pau Bartrolí Claramunt

En cinema les coses volen el seu tempo. El projecte d'"El Metralla" va néixer el 2015 i va ser concebut com una obra de teatre. Joan Pera es va proposar escriure sobre la Guerra Civil des de la quotidianitat i la idea va agradar tant al director Jordi Roigé que el va acabar convencent per transformar-la en una pel·lícula. Ara, després d'uns anys de transició, el projecte es troba en ple rodatge. On? Primer l'argument!

 

De què va? Una estranya parella

Ha esclatat la Guerra Civil Espanyola. L'endemà mateix, les milícies comunistes inicien atacs contra empresaris i religiosos. Un d'ells, Paco el Metralla (Roger Pera), acabarà refugiant-se a les mateixes golfes que un dels mossens a qui tant detesta: mossèn Joan (Joan Pera).

"Durant tota la pel·lícula són molt diferents. El que passa és que la convivència fa que tot es vagi endolcint. I arriben a ser dos personatges reals que arribes a estimar molt."

 

 

Un tractament nou de la Guerra Civil

De fet, les diferències entre els dos protagonistes són les que permeten introduir l'humor i són les que converteixen "El Metralla" en una tragicomèdia. Joan Pera subratlla l'originalitat de l'enfocament:

"No s'ha fet mai una pel·lícula amb humor de la guerra. Sempre se n'ha parlat molt, molt, moltíssim, i sempre des d'un punt de vista molt dramàtic i molt dur."

Roger Pera, de la seva banda, reconeix la dificultat d'unir guerra i comèdia:

"Estem acollonits, però, si ho fem bé, som davant d'una pel·lícula que ens farà riure, ens farà plorar i que ens emocionarà. I les coses que emocionen són les que marquen."

 

 

Dones al poder

A la pel·lícula juguen un rol molt important els dos personatges femenins. La Pepeta (Mercè Pons) és la que acull els dos protagonistes a les seves golfes i la que s'espavila per aconseguir menjar i alimentar-los:

"Està molt bé visualitzar el paper de les dones durant la guerra. Són moltes les que van estar a primera i a segona línia i aquest personatge s'acaba convertint en una dona molt valenta, molt humana i molt forta."

 

L'Aurora (Cristina Brondo), encarna el paper d'una miliciana combatent i molt important en la vida d'"El Metralla".

"Fer de miliciana és una responsabilitat molt important. Són dones que van deixar-ho tot, fins i tot els seus fills, per donar-los un món millor. I això genera molt de respecte, ho trobo molt de valentes."

 

 

3, 2, 1... gravant

L'escena d'avui es roda a la Masia Cordelles, a Cerdanyola del Vallès. Un espai òptim per recrear la primera meitat del segle XX. Es roda matí i tarda i cada dia, que el temps corre. D'aquí unes setmanes l'acció es trasllada al centre de Barcelona.

 
 
 
 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut