"Els records glaçats"

Nominat al Premí Gaudí 2014 com a "Millor pel·lícula documental" La història d'una gran epopeia vital d'una pionera, dona i científica; i també una

Nominat al Premí Gaudí 2014 com a "Millor pel·lícula documental"


La història d'una gran epopeia vital d'una pionera, dona i científica; i també una història plena d'interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica.


ESTRENA: dimarts 15 d'abrilJosefina Castellví és una oceanògrafa i microbiòloga d'àmplia trajectòria internacional i pionera en la participació espanyola en la investigació a l'Antàrtida, que va rebre l'octubre passat el Premi Nacional de Cultura 2013. Un any abans de ser guardonada amb aquest premi, el 2012, quan es commemorava el 25è aniversari de la creació de la Base Antàrtica Espanyola (BAE) que ella va crear i va dirigir du-rant sis campanyes, va preparar el seu viatge de comiat del continent blanc. El viatge va coincidir, a més, amb la posada en marxa de la nova base antàrtica. El documental segueix la Josefina en aquest viatge emocional al paradís per¬dut dels anys més intensos de la seva vida.


Entrevista de Joan Salvat a Albert Solé

El 1986, 4 científics del CSIC que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajuda de col·legues polonesos, van plantar la tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament del que acabaria sent la Base Antàrtica Juan Carlos I i pres¬sionar així el govern espanyol perquè es vinculés al Tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988. Aquest mateix any, el líder de l'expedició, el prestigiós oceanògraf espanyol Antoni Ballester, té un ictus que el deixa prostrat en cadira de rodes. Josefina Castellví ha d'agafar el relleu i dirigir durant els 6 primers anys la minúscula instal·lació en una època de tensions entre els científics i l'exèrcit espanyol per dirimir la jerarquia en el programa antàrtic.

El doctor Ballester ara té 93 anys. Mai va poder conèixer la base per la qual havia lluitat tants anys. No pot parlar, però sent els poemes i les aventures que li explica pràcticament cada setmana la Josefina. Els uneix una passió comuna. Josefina no ha volgut tornar a l'Antàrtida per por de no reconèixer "la seva filla". És una dona incansable que ara dedica el seu temps a les puntes de coixí i a la jardineria, les seves dues grans passions actuals. Però les fotos penjades a la paret de casa i la seva col·lecció de pingüins en miniatura testifiquen la seva gran aventura vital.Josefina també lluita per poder instal·lar al Zoo Marítim de Barcelona la primera base, el petit contenidor en què va viure tantes campanyes, en què va haver de dormir sovint a terra perquè no hi havia llits per a tothom. A més, ha recuperat la maleta amb 30 hores de filmacions que havia rodat ella mateixa durant els primers anys a l'Antàrtida. Per primera vegada les mostra.

El documental és el retrat d'una gran aventura, però també el d'una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l'esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials. L'acompanyen personatges clau d'aquells anys i de la nova generació que treballa a l'Antàrtida.


TRÀILER


Fitxa tècnica

Direcció i guió: Albert Solé
Director de fotografia: Hans Hansen
Muntatge: Jordi Puig
So: Marc Casademunt
Direcció de producció: Cristina López

Una producció de Minimal Films en col·laboració amb Televisió de Catalunya.
Anar al contingut