Dia Europeu de les Vies Verdes

Els millors circuits en bicicleta a través de vies de tren abandonades

Antigues vies de tren en desús s'han reconvertit en camins perfectes per anar en bicicleta o fer una passejada. Són les vies verdes i a Catalunya hi ha molts quilòmetres adaptats a punt per ser descoberts i transitats

Anna Garcia Lozano

Antics traçats ferroviaris que han deixat lloc a l'esport, la natura, el paisatge… Són les vies verdes, un bon exemple de com unes infraestructures obsoletes s'han convertit en espais transitats de nou. A Catalunya hi ha centenars de quilòmetres de vies verdes, distribuïts en diferents rutes. 

Són recorreguts ideals per anar amb bicicleta ja que els pendents són molt suaus i en gairebé tot el traçat està prohibit que hi circulin vehicles motoritzats. A més a més, el seu itinerari és totalment independent d'una plataforma viària i, per tant, sobretot se circula per espais oberts i espais d'interès natural.

Però si no t'agrada pedalar, les vies verdes també són perfectes per a aquells que prefereixen caminar. Són ideals per a gent gran que vol fer una passejada en un lloc segur, també per a famílies amb nens i nenes petits o per a aquells a qui agrada sortir a córrer... Coincidint amb el Dia Europeu de les Vies Verdes, que se celebra el 18 de setembre, recuperem quatre reportatges de programes de TV3 que han recorregut trams de vies verdes de casa nostra i que et poden donar idees per a un cap de setmana.

 

1. Costa Brava: La platja de Castell, cala s'Alguer i un poblat ibèric

Un recorregut per pedalar per la Costa Brava. A "Els matins", Montse Jené ens proposava diferents indrets per visitar i als quals es pot arribar pedalant per un tram de la via verda de Girona. Arrencava a la platja de Castell, a Palamós, un paratge no urbanitzat des d'on es pot sortir i descobrir la costa i les cales pròximes. El recorregut ens porta a la cala s'Alguer i a un poblat ibèric del segle VI aC. Tot es pot fer en bicicleta per una via verda coneguda com la ruta del tren petit

 

2. La via verda del Llobregat

A la via verda del Llobregat, al Berguedà, se segueix el riu a través de l'antic ferrocarril Manresa-Olvan. Recorre el territori de les colònies industrials del segle XIX. A "Espai Terra", Eloi Cordomí comentava que comença a Cal Rosal i acaba a l'església romànica de Sant Quirze de Pedret, del segle XIII.

 

3. La via verda de les terres del sud

El programa "GR terres del sud" ens proposa un tram de la via verda la Vall de Safan, al seu pas pel Baix Ebre i la Terra Alta. El capítol començava a Tortosa i continuava seguint el curs de l'Ebre passant per Roquetes, Jesús, Aldover i Xerta. El programa feia nit a l'antiga estació de Benifallet i l'endemà continuava cap a Pinell de Brai, el santuari de la Fontcalda, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes. En total, 49 km, dividits en dues jornades i fets íntegrament en bicicleta.

 

4. La via verda d'Alcanyís a Tortosa

El programa "Temps d'aventura" continuava a la via verda la Vall de Safan  i ens proposava pedalar des d'Alcanyís fins a Tortosa, travessant quatre comarques: el Baix Aragó, el Matarranya, la Terra Alta i el Baix Ebre. Una ruta que travessa túnels, ponts, rius…

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut