Àlex Gorina: "La meva mare va viure en una ficció que no li va permetre ser ella"
Gemma Nierga tanca les entrevistes d'"Els meus pares" amb una trobada amb Carme Macià, la mare del crític cinematogràfic Àlex Gorina
Àlex Gorina: "La meva mare va viure en una ficció que no li va permetre ser ella"
Gemma Nierga acomiada "Els meus pares" amb Carme Macià

Àlex Gorina: "La meva mare va viure en una ficció que no li va permetre ser ella"

Gemma Nierga tanca les entrevistes d'"Els meus pares" amb una trobada amb Carme Macià, la mare del crític cinematogràfic Àlex Gorina

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Carme Macià, la mare del crític cinematogràfic Àlex Gorina, és una dona d'una vitalitat sorprenent: té 90 anys, encara condueix, va en bici i practica taitxí. És una dona de caràcter, "una dona especial, fràgil i duríssima, tot alhora", opina el seu fill.

"Genèticament dec tenir alguna capacitat... és avorridíssim no fer res... i a més prenc magnesi", diu Carme Macià.

 

 

Convencions antigues

Els protagonistes recorren l'extensa biblioteca de Carme Macià, on a més de llibres guarda els dietaris on ho apunta tot de forma metòdica des de fa dècades. Filla d'una família benestant de la indústria tèxtil, de les que celebraven posades de llarg amb tot el cerimonial, explica que volia ser metge, però que a casa seva no la van deixar.

 

 

Carme Macià : "La meva mare era molt guapa i molt manaire, i estava acostumada  que tothom li fes reverències i jo no n'hi feia."

Àlex Gorina: "L'àvia era una dona dolentota, una egòlatra absoluta..."

 

 

Un "ja t'apanyaràs", camí del cinema

A més de l'Àlex, Carme Macià és mare de tres fills més, el Marcos, la Laura i el Jordi, i assegura que els ha educat de forma diferent, deixant-los triar. Fins i tot quan Àlex Gorina va començar a treballar amb Jaume Figueras a la revista Fotogramas, penjant els estudis de Filosofia i Lletres.

Carme Macià recorda que va intentar que no deixés la carrera, però la discussió es va acabar amb un "ja t'apanyaràs". Va guanyar el món del cinema, amb el qual somiava des de petit quan l'avi Gorina li projectava pel·lícules de Súper 8 en un llençol blanc.

 

 

Història d'una separació

Carme Macià està separada i, a diferència dels seus fills, no té cap contacte amb el seu exmarit. Que ells, malgrat el que va passar a casa, encara el vegin, ho resol amb un altre "ja s'apanyaran".    

 

 

Carme Macià: "Tenir facilitats, no tenir problemes econòmics, és una cosa que a molt poca gent li passa. Vaig ser molt feliç fins que vaig començar a no ser-ho, perquè el meu marit em va començar a posar banyes i vet aquí aquest conte s'ha acabat."

Àlex Gorina: "Per ma mare descobrir que el meu pare tenia una vida paral·lela va suposar una destrucció. Primer pels seus pares i després pel seu marit, va viure en una ficció que no li va permetre ser ella."

 

 

El matrimoni homosexual

Àlex Gorina sí que ha refet la seva vida després d'una separació. Es va casar en primeres núpcies amb una dona amb la qual té dos fills, l'Alícia, actriu, i l'Alfons, crític cinematogràfic -com el seu pare- a "La finestra indiscreta" de Catalunya Ràdio. Que per al segon matrimoni triés un home com a company la va sorprendre, una mica, al principi.

 

"Ja no tinc edat per portar la contrària; ells tenen la seva vida, els seus motius i les seves causalitats. S'estimem molt entre ells i jo també els estimo", Carme Macià.  

 

Reunió a Cantonigròs

 

La trobada final amb la mare ha estat a la casa del crític a Cantonigròs. L'Àlex hi ha portat els seus fills i la seva germana Laura, i han recordat l'edició del Festival de Sitges en què la Carme Macià feia de secretària sota les ordres del seu fill.

Gemma Nierga: Et manava?

Carme Macià: No!

Gemma Nierga: A tu no et mana ningú...

Carme Macià: Per manar-me a mi s'ha de tenir un cert nivell intel·lectual!

 

 

Com en una pel·lícula dels anys daurats de Hollywood: el plaer de poder escollir de què, quan i amb qui es treballa.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut