García Albiol: "L'enderrocament de la nau ha de començar avui"
L'alcalde de Badalona ha demanat, en una entrevista a "Els matins", competències per poder actuar en situacions socials com la de la nau incendiada. També ha negat haver tallat l'aigua a la nau incendiada de Badalona
García Albiol: "L'enderrocament de la nau ha de començar avui"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'alcalde de Badalona, a "Els matins"

García Albiol: "L'enderrocament de la nau ha de començar avui"

L'alcalde de Badalona ha demanat, en una entrevista a "Els matins", competències per poder actuar en situacions socials com la de la nau incendiada. També ha negat haver tallat l'aigua a la nau incendiada de Badalona

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, entrevistat a "Els matins", ha garantit que "l'Ajuntament no ha donat la instrucció en els darrers sis mesos que es talli l'aigua" a la nau incendiada on hi van morir 3 persones i 25 van quedar ferides. Albiol ha reclamat que els ajuntaments tinguin competència per actuar en les ocupacions il·legals: "Els ajuntaments hem de tenir capacitat per poder actuar".

Lídia Heredia: Vostè s'ha reunit ja amb algunes de les empreses que podrien fer aquest desenrunament? Tenen clar qui serà i quan pot començar?

Xavier García Albiol: Seguint els criteris que ens va marcar ahir la direcció dels Bombers, l'enderrocament ha de començar en el dia d'avui. Hem convidat quatre empreses, fa poc els hem explicat què és el que es vol, en quins temps, perquè ha de començar d'una manera urgent en el dia d'avui. Presentaran les ofertes fins a primera hora de la tarda. I avui mateix la idea és que comenci l'enderroc de manera controlada, perquè hi ha una part de la nau que va cedir i fins allà no hi han pogut arribar ni els gossos dels bombers ni els drons i, per tant, no se sap si allà podria haver-hi una persona o no.

 

Lídia Heredia: Disposa d'alguna informació més sobre la causa de l'incendi?

Xavier García Albiol: No, encara no, em sembla que tardarem uns dies a saber-ho… És feina de Bombers i de Mossos d'Esquadra. Sí que li dic, i és una opinió una mica personal, que a mi em sembla que per una espelma és difícil que es provoqués de la manera que es va provocar allò. És més, jo apostaria per un problema amb el cablejat que tenien punxat de la llum. Vaig escoltar alguns dels ocupants d'aquesta nau que van fer unes declaracions ahir en què van dir que estaven manipulant el cablejat i que van tenir un problema. Però repeteixo, això seran Bombers i Mossos qui ho acabaran dient.

 

Lídia Heredia: Per què l'Ajuntament havia tallat l'aigua a la nau?

Xavier García Albiol: No, l'Ajuntament no ha tallat l'aigua a la nau, que jo tingui constància. Si algú l'ha tallat, no sé qui ha sigut, però li garanteixo que l'Ajuntament no ha donat la instrucció en els darrers sis mesos que es talli l'aigua, entre d'altres qüestions, perquè això és una propietat privada i l'Ajuntament no pot dir que a una propietat privada se li talli l'aigua.

 

Lídia Heredia: Però fer que no se li talli, si això ha sigut una decisió de la companyia, sí que estava en mans de l'Ajuntament? Ho dic perquè vostè, ho vam veure ahir, havia anat a parlar amb alguns dels ocupants d'aquesta nau industrial i fins i tot els havia dit: "Si no hi ha més conflictes amb els veïns, mirarem de trobar-hi una solució". Vostès sabien que no tenien aigua ni llum i sabia que hi havia desenes i desenes de persones, més d'un centenar diuen, en aquesta nau. Van valorar la possibilitat de fer que poguessin tornar a tenir aigua?

Xavier García Albiol: Concretament amb el tema de l'aigua jo no sabia si hi havia aigua o no. Ni ningú en aquestes trobades que jo vaig tenir amb els ocupants em van plantejar el tema de l'aigua. El tema de la llum sí que resulta evident que si una nau està ocupada i està en estat de runa, a punt de caure -que ja en parlarem en algun moment també-, és evident que no hi ha llum: ells han funcionat punxant la llum, entenc jo. En les dues trobades que vaig tenir amb ells, en cap moment em van plantejar cap problema. A ells l'únic que els preocupava era que els controls per part de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra els estaven molestant i que, sisplau, aturessin aquests controls. Jo els vaig dir que estaria disposat a aturar els controls sempre i quan es garantís que en un termini de 15 dies no hi hauria incidents. A les dues hores de la reunió, ja hi havia una baralla amb ganivets al mig del carrer. Aquí hi ha una sèrie de veïns que mereixen tota la dignitat del món, mereixen viure en pau i mereixen poder sortir al carrer sense por a ser agredits.

 

Lídia Heredia: Però abans d'arribar a aquest punt, s'ha dit que aquesta nau fa 10 o 12 anys que està ocupada...

Xavier García Albiol: Des del 2008, ho he comprovat.

 

Lídia Heredia: Doncs 12 anys. Li dic perquè, fins i tot durant el seu primer mandat, aquesta nau ja estava ocupada. Abans d'arribar a aquests últims mesos, hi ha un problema social que s'arrossega des de fa ni més ni menys que 12 anys. Des de Serveis Socials, l'Ajuntament era conscient del polvorí humà i social que hi havia dins d'aquesta nau?

Xavier García Albiol: Hem de diferenciar dues etapes molt clares: els primers 8 o 9 anys, en què la nau és ocupada per persones que no creen cap tipus de problema. 

 

Lídia Heredia: Però, alcalde, més enllà que creïn o no problemes, això no és viure. Viure en una nau amuntegats, sense les mínimes condicions, és una situació que un Ajuntament pot deixar estar?

Xavier García Albiol: No, no pot deixar estar i per això nosaltres des del moment en què jo arribo a l'alcaldia comencem a actuar.

 

Lídia Heredia: Però ja hi era vostè el 2011.

Xavier García Albiol: Però si em permet, jo li dic. Del 2008 al 2015, aquesta nau estava ocupada i no generava problemes de convivència. Jo em centro en aquelles naus i pisos que sí creen problemes de convivència amb els veïns. Aconseguim desocupar 300 pisos i algunes naus. Amb aquesta nau no s'actua perquè no genera problemes. Els problemes en aquesta arriben fa tres anys. Aquí no s'ha pres cap mesura per part de l'Ajuntament per actuar des d'un punt sanitari i social fins que jo he arribat d'alcalde. És més, des dels Serveis Socials es va intentar accedir a l'interior i no es va permetre per part dels ocupants. I, és més, Creu Roja cada cert temps venia i feia un control. Va haver-hi un moment en què van deixar de venir, quan se'ls va descontrolar la situació a nivell de seguretat. Per tant, estem davant d'una problemàtica i, quan jo entro d'alcalde, començo a prendre mesures i avui vostès ho veuran, que hem actuat des de l'àmbit social, sanitari o de seguretat.

 

Lídia Heredia: Les mesures que veurem és perquè hi ha una roda de premsa en què vostès ho explicaran, alcalde?

Xavier García Albiol: Sí, hi ha una roda de premsa on presentarem la documentació i ho relacionarem tot. Hi havia un problema de seguretat, de convivència, d'incivisme, però també hi havia un problema social, sanitari, de dignitat de les condicions de vida, i aquest aspecte nosaltres també el vam afrontar. Aquí hi ha una realitat: o als ajuntaments ens permeten que tinguem instruments per actuar davant d'aquestes situacions, o l'únic que podem fer és dedicar-nos a fer voltes pel carrer, amb la Guàrdia Urbana, i aviam si amb aquests controls, aconseguim alguna cosa.

 

Lídia Heredia: Està demanant competències en l'àmbit social o de seguretat?

Xavier García Albiol: Jo estic demanant competències que quan es vegi o demostri tècnicament, per part dels Serveis socials, Guàrdia Urbana, Sanitat, que hi ha un problema greu com que el hi havia aquí, els ajuntaments, amb informes detallats i totes les garanties, tinguem capacitat per poder entrar.

 

Lídia Heredia: Per entrar a fer què?

Xavier García Albiol: Des de mesures sanitàries, de serveis socials, de seguretat, de dignitat de les condicions de vida… de tot tipus. Aquí hi havien 100 i escaig de persones amb unes condicions de vida indignes. No oblidem una cosa: aquí al voltant hi ha uns veïns que mereixen la mateixa dignitat i mereixen viure en pau. I el que no podien aquests veïns era sortir al carrer depèn a quina hora pels problemes que hi havia. Jo aquí hi he vist baralles, ningú m'ho ha d'explicar. El mes de setembre en vaig viure una en primera persona, i això també és indigne. Per tant, els ajuntaments hem de tenir capacitat per poder actuar. El que no podem fer és dependre de si ens donen una autorització judicial o no per poder entrar perquè, si no, passa això. I miri què li dic: a 500 metres d'aquest carrer Guifré on hi ha aquesta nau, n'hi ha una altra on les condicions són exactament les mateixes. I o es permet que els ajuntaments puguem actuar i se'ns donen instruments, o aquest vespre, d'aquí un mes o d'aquí un any, acabarà passant més o menys la mateixa tragèdia que ha passat. I fins que no es prengui consciència, aquí podem estar tots els polítics i associacions, lamentant-nos, dient quina pena, però demà el problema seguirà sent el mateix. Avui ha sigut Badalona, i demà serà Sabadell i demà passat Salt o Girona.

 

Lídia Heredia: I ja per acabar: han pogut parlar amb el propietari? Vostè ahir va dir que ho havien intentat però que no ho havien aconseguit. Si l'edifici és seu, se'n pot derivar alguna responsabilitat penal?

Xavier García Albiol: Això es dirà a la investigació, però des de l'Ajuntament, i avui també ho demostrarem, ja vam iniciar un expedient urbanístic perquè els propietaris actuessin, perquè s'hi estava donant un ús que no és el que es correspon. Ho vam iniciar fa 3 o 4 mesos. Sabíem que era societat, sabíem que ho gestionaven a través d'una immobiliària o API del Baix Llobregat, exactament no en sé el detall. Des de l'Ajuntament, ens vam intentar posar en contacte amb els propietaris com a responsables de la nau i no va ser possible. Per això vam iniciar el procés administratiu, per intentar actuar en aquesta línia.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut