Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Alternatives d'habitatge, a "Els matins"

Viure en una masia i recuperar-la: un projecte que connecta propietaris i masovers

El projecte Masiaire està recollint sol·licituds de gent interessada a anar a viure al camp, i els posarà en contacte amb propietaris de masies deshabitades on podran instal·lar-se

Què passa quan es troben una fundació dedicada a promoure la conservació i la recuperació del patrimoni arquitectònic dels Països Catalans (la Fundació Mas i Terra) i una entusiasta que triomfa promocionant el patrimoni rural a les xarxes (Marta Lloret, @martamasies)? Doncs que neix una iniciativa com Masiaire, que pretén fomentar la conservació del patrimoni rural, l'accés a l'habitatge i el repoblament de zones rurals de Catalunya:

 

Com veieu, la intenció del projecte Masiaire és connectar els propietaris de masies deshabitades amb futurs masovers que vulguin anar a viure-hi i es dediquin a rehabilitar-les i a millorar-les. La plataforma es va posar en marxa a finals del mes de novembre i l'estrena ha estat molt positiva: segons Lloret, a més de rebre moltes inscripcions de propietaris, els han arribat més de 400 peticions de possibles masovers, algunes de fora de Catalunya.

"No hi ha un únic tipus de masover -explica Lloret-, hi ha des de gent que ve d'una tradició familiar de ramaders que ja no poden viure a pagès per raons econòmiques, fins a gent que vol començar a treballar al camp". Per això, ara han de fer "una selecció de masovers que encaixin amb el projecte que el propietari imagina per a la seva masia".

 

 

Marta Lloret, que es presenta com "La caçadora de masies", lamenta que "n'hi ha moltes que estan caient". "Això és un llegat cultural que estem deixant perdre". "Com més ens esperem, més costarà recuperar-ho tot", diu, i per això apel·la a la inversió pública: "Els fons europeus Next Generation encaixen perfectament amb el projecte de recuperació de les masies".

A banda d'això, Lloret creu que cal dotar l'entorn de les masies dels serveis que facin viable viure-hi: "El més urgent és que hi hagi internet a tot arreu, per a qui hagi de teletreballar".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut