Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els laberints de l'administració, a "Els matins"

Una ciutadana multada erròniament dos cops per cotxes transportats en una grua

"A la imatge de la denúncia es veu perfectament que el cotxe viatja sobre alguna cosa, perquè hi ha dues matrícules", es queixa Montserrat Ribas, la víctima de les multes

L'any 2020 Barcelona va posar en marxa la ZBE (Zona de Baixes Emissions) per reduir de forma important els trajectes dels cotxes més contaminants. Tot i el revés judicial que la podria acabar anul·lant, el sistema de càmeres que controla el trànsit que hi circula ha posat multes als cotxes que no complien les condicions per circular-hi. Encara que no circulessin directament per la carretera sinó que anessin dalt d'una grua, com li ha passat a Montserrat Ribas... fins a dos cops!

El cas de Montserrat Ribas

"En poc més d'un any hem donat de baixa dos cotxes vells que estaven afectats per la normativa de les baixes emissions, i en els dos casos hem rebut una multa quan aquest cotxe era transportat per la grua. A la imatge de la denúncia es veu perfectament que el cotxe viatja sobre alguna cosa, perquè hi ha dues matrícules, encara que una (la de la grua) està ratllada. La resta de la imatge està negra, negra, només es veu la meva matrícula", explica l'afectada a "Els matins".

 

 

Ribas ja ha tingut un primer èxit ("ja m'han reconegut que tinc raó en la primera multa, però amb l'altra no"), però es mostra molt fastiguejada perquè, després de pagar les multes, és ella qui ha de demostrar que no ha comès cap irregularitat, tot i que a la imatge es vegi clarament que no és el seu cotxe el que circula per la via i, per tant, no està contaminant. "Em sento maltractada pel sistema", es queixa, ja que li toca demostrar que fa bé les coses. Dues vegades.

El camí legal a seguir

Sergi Chimenos, advocat i professor de Dret Processal i Administratiu de la UB, tot i admetre que "és evident que aquest cas és un error", confirma que a la Montserrat no li queda més remei que defensar-se: "Hi ha un procediment administratiu on el ciutadà té els seus drets i les seves garanties; per tant, hi pot intervenir presentant una al·legació i discutint la prova de les actuacions". Ara bé, Chimenos admet que "hi ha una càrrega, que és demostrar-ho, però no estem en igualtat de condicions com a ciutadans".

 

 

Chimeno explica que aquests errors no són estranys, ja que hi ha altres casos arreu d'Espanya d'aquest estil, encara que normalment les administracions acaben reconeixent que és un error seu. Tot i això, la reclamació implica tanta feina que la gent acostuma a pagar de seguida.

Una possible solució més curta i ràpida seria un mecanisme que permetés entrar d'ofici en aquests casos per canviar-lo de manera immediata, però Chimeno ho descarta: "Aquesta possibilitat de revisar d'ofici existeix, però hi ha molts recursos interposats i és impossible que d'ofici es pugui revisar tot." Per tant, "ho ha de fer el ciutadà, i fer-ho amb un escrit que, encara que és una càrrega, ens dona unes garanties". En definitiva, "veig difícil que el sistema es canviï", conclou Chimeno.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut