
Els sis tipus de llars que ha creat el confinament
Quina mena de llars s'han creat a Espanya a conseqüència del confinament? Aquest ha estat l'objecte d'un estudi que ha fet l'economista Fernando Trias de Bes i que hem conegut a "Els matins". N'ha identificat sis: la llar esquirol, la Matrix, l'estoica, la dels "sapiens", la de l'endemà i la dels "carpe diem". T'identifiques amb alguna?
L'economista Fernando Trias de Bes ha dirigit un estudi per a l'empresa d'investigació de mercats Salvetti Llombart per determinar quina mena de llars s'han creat a Espanya a conseqüència del confinament. L'economista ha passat pel programa "Els matins" per explicar les principals conclusions i les sis famílies que s'han detectat a l'estudi.
La divisió té en compte diferents aspectes però, sobretot, l'edat dels membres de la llar i la preocupació al voltant de la pandèmia. Els noms de les llars resulten prou curiosos: esquirol, Matrix, estoics, "sapiens", de l'endemà i "carpe diem". Segons l'estudi, les Matrix i les llars de l'endemà serien les majoritàries, el 20% del total cadascuna, mentre que les "sapiens" representarien el percentatge més petit, només l'11%.
Aquestes són les principals característiques de cadascuna.
Llar dels esquirols (18%)

El nivell de preocupació és el més alt. Va més enllà de la por, és angoixa envers la salut, l'economia i l'escassetat d'aliments. Són llars on la gent té a partir de 45 anys i la reacció ha estat començar a comprar i a acumular productes per si cal estar tancat 4 o 5 mesos. Són els que van acabar amb el paper de vàter, amb la farina i el llevat.
Llar dels Matrix (20%)

Aquestes llars representen els més joves, al voltant dels 20 anys, i els anomenats mil·lennistes. La majoria són llars sense fills. Parelles o gent que viu sola. També són un grup que tenen angoixa, però una angoixa no derivada per la por de la seva salut perquè saben que no són un grup de risc, és una angoixa pel fer d'estar tancats, és una mena de claustrofòbia. És gent que necessita sortir, socialitzar, fer esport, gaudir del lleure. Aquest grup ha creat un món digital paral·lel.
Llar dels estoics (13%)

Agrupen un grup de llars amb gent gran, a partir de 65 anys, i es caracteritzen per tenir un grau d'ansietat baix. Estan preocupats, però no ho viuen amb angoixa. Ja han viscut moltes coses a la vida i no han variat de comportament. És un col·lectiu que en la majoria de casos viu de les pensions i no pateixen tant per l'economia.
Llars dels "sapiens" (11%)

Són llars amb fills que es troben ja en l'edat de l'adolescència o més grans. El grau d'angoixa és baix i el que més preocupa és la situació econòmica. Són llars on els seus membres han decidit aprofitar el temps per formar-se, per llegir llibres pendents Molts són professionals liberals i amb un nivell socioeconòmic força alt.
Llar dels de l'endemà (20%)

Llars amb membre que tenen 35 anys o més. Són gent que ha treballat molt durant el confinament i molts han teletreballat. El grau de preocupació és mig però preocupa molt què passarà després amb l'economia, el país, el futur
Llar dels "carpe diem" (18%)

Són famílies amb fills petits a casa i que tenen un grau de preocupació mig. Han comprat força, també, com les llars esquirol però, a més a més, han muntat una mena de Disneylandia a casa. Són famílies que han anat provant de tot i estan experimentant amb tot tipus d'aplicacions. Ha mirat de reproduir, a casa, la vida exterior: classes "en línia", pel·lícules, fer exercici...