Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La crisi energètica a les administracions, a "Els matins"

Estalviar 3 milions d'euros instal·lant leds a l'enllumenat públic: el cas de Sabadell

L'encariment de la factura energètica té un gran impacte en els ajuntaments i un dels serveis on es gasten més diners és l'enllumenat públic. Invertir per millorar-ne l'eficiència suposa un gran estalvi

Per als consistoris una part important de la despesa elèctrica és per garantir l'enllumenat públic dels carrers. Una despesa que creix a l'hivern, quan hi ha més hores de foscor. Per tant, és important substituir-lo per fonts d'energia més eficients com els leds. Un fanal led consumeix un 70% menys que un fanal convencional antic.

Molts ajuntaments han emprès mesures per rebaixar aquesta despesa. Un exemple és el de Sabadell, que ja ha canviat el 90% les bombetes dels fanals per leds i ara s'afanya per canviar el 10% restant. L'alcaldessa Marta Farrés explica a "Els matins" que l'any 2019 l'Ajuntament va pagar factures al voltant de 4.800.000 i que han pujat a 6 milions i continuen creixent. "Si no haguéssim fet aquesta inversió en leds hauríem pagat més de 9 milions d'euros", diu.

 

Llums de Nadal: es plantegen canvis?

A l'Ajuntament de Sabadell no es plantegen suprimir els llums de Nadal, consideren que seria castigar els comerços de la ciutat. Però l'alcaldessa Marta Farrés sí que explica que hi pot haver canvis i que no estiguin encesos tanta estona com abans de la crisi energètica.

"Si es demana esforç a la ciutadania, nosaltres també estem disposats a fer gestos. Si abans obríem els llums de Nadal sis hores, ara els podem obrir una mica menys."

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

 

A banda de l'enllumenat públic, els ajuntaments han de treballar en d'altres serveis per reduir la despesa energètica. Cal millorar la manera com s'escalfen o s'il·luminen equipaments públics -com escoles, teatres o poliesportius- o també com es fan funcionar instal·lacions molt diverses. La depuradora Riu Sec de Sabadell cada dia gestiona 25 milions de litres d'aigua. Per fer-la funcionar s'acaben d'instal·lar 1.150 plaques solars que permeten estalviar 100.000 euros a l'any.


S'han instal·lat 1.150 plaques solars a la depuradora Riu Sec de Sabadell


L'energètica pública de la Generalitat

En la mateixa situació que els ajuntaments es troba la Generalitat de Catalunya, el principal consumidor d'energia de Catalunya. Li arriben les factures de tots els edificis dels departaments i dels serveis públics que en depenen: hospitals, presons, instituts o escoles. L'any 2019 la factura elèctrica de la Generalitat va ser d'uns 70 milions d'euros i ara es preveu que augmenti molt. Amb l'objectiu de ser autosuficient, el govern ha anunciat que posarà en marxa una energètica pública.

 

 

L'energètica pública es constituirà com a societat capital, anònima i unipersonal. L'objectiu és comercialitzar l'energia a la Generalitat i a organismes i empreses que en depenen. Per generar aquesta energia ha anunciat que s'instal·laran plaques fotovoltaiques en 1.542 edificis públics, la qual cosa representa una superfície d'uns 5 milions de m2. També es vol aprofitar una part del milió de m2 de sòl no urbanitzat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut