Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Trobades entre abusadors i víctimes, a "Els matins"

"Si no treballem amb els pedòfils, els abusos es continuaran perpetuant", Rosa Nolla, psicòloga d'Àngel Blau

Trobades entre pedòfils o pederastes i víctimes, en una teràpia pionera a Catalunya que promou l'ONG Àngel Blau. La psicòloga Rosa Nolla explica a "Els matins" la seva importància per arribar a l'arrel del problema

L'ONG Àngel Blau va néixer a França fa 20 anys i es dedica a prevenir l'abús sexual infantil. Organitza trobades entre pedòfils, pederastes i víctimes i va arribar a Catalunya el 2019, ara fa 3 anys. La pandèmia, però, no ha fet fàcil organitzar aquestes trobades.

L'objectiu d'Àngel Blau és anar a l'arrel del problema. Consideren clau dirigir-se a les persones que presenten pedofília i que poden cometre un abús sexual infantil, o a persones que ja l'han comès. En aquests tres anys han rebut més de 530 trucades de gent que els ha demanat ajuda i el 45% les han fet pedòfils i pederastes. TV3 ha pogut enregistrar una d'aquestes trobades.

Rosa Nolla, psicòloga d'Àngel Blau, explica a "Els matins" com funcionen aquestes trobades entre abusadors i víctimes i per què l'ONG les considera tan importants. "Està demostrat que es pot controlar l'impuls i no passar a l'acció, però no es pot controlar el desig cap als menors. Per tant, el que s'ha de fer és ajudar-los amb estratègies per poder saber dir que no a l'hora de cometre qualsevol abús."

De moment, aquestes reunions han aconseguit asseure 70 persones a Catalunya. Són reunions que no encaren víctimes i agressors del mateix cas.

"A Àngel Blau arriben pedòfils, que no han passat mai a l'acció, i pederastes, que són els que ja han abusat. Darrerament arriben força demandes de persones que han consumit material d'explotació sexual infantil. No és un únic perfil, són persones que senten atracció per menors."

Respecte dels dubtes que generen en moltes persones aquestes trobades i la utilitat real que puguin tenir, Rosa Nolla recorda: "No podem obviar que els abusos creixen de manera continuada. Una de cada cinc nenes és abusada abans dels 17 anys i un de cada set nens." La psicòloga recorda que és important sensibilitzar, treballar la prevenció, empoderar els menors i també les famílies perquè siguin conscients de la realitat perquè "el 85% dels abusos es cometen en un entorn familiar o de proximitat, en un entorn conegut". Però, segons ella, amb això no n'hi ha prou, cal anar més enllà.

"Hem de treballar l'altra part del problema, anar a l'arrel. Si no treballem amb els pedòfils, els abusos es continuaran perpetuant. Políticament no és tan correcte, és més fàcil treballar només amb una part, però per poder reduir la xacra cal treballar amb les dues bandes."

"Si pensem en algú del nostre entorn que pugui ser un abusador potencial, segurament tots direm que no, però el 85% dels abusadors són del nostre entorn. Hem de fer un pas endavant i tenir una altra mirada, encara que ens costi, i acceptar que això està passant. S'ha de treballar amb ells."

Rosa Nolla, psicòloga d'Àngel Blau

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut