Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El bucle burocràtic que provoca la normativa

Sense Passaport Covid tot i haver passat la malaltia

Hi ha ciutadans amb casuístiques que no encaixen amb la normativa del Certificat Digital UE Covid i es troben amb dificultats per aconseguir el passaport

L'1 de juliol entra en vigor a tota la Unió Europea el certificat digital Covid, també conegut com a Passaport Covid, que acredita si una persona està vacunada, si té una prova diagnòstica negativa o si ha passat la Covid. L'objectiu és facilitar la mobilitat dins el territori, però en casos particulars s'han detectat alguns problemes que, en principi, segons el Departament de Salut, estan en vies de solució. 

Úrsula Cereijo i la responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS, Marga García Canela, a 'Els matins'
Úrsula Cereijo i la responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS, Marga García Canela, a 'Els matins'

Amb un d'aquests problemes s'ha trobat l'Úrsula Cereijo. Tot i haver superat la Covid, no li donen el certificat perquè, com va acordar la Unió Europea, els certificats només es donen en cas que s'hagi fet PCR. L'Úrsula va ser diagnosticada de Covid a través d'una prova d'antígens, i no d'una PCR.

"Vaig anar a un laboratori privat a fer-me l'antigen perquè volia un resultat ràpid, vaig donar positiu i vaig anar al CAP a demanar una PCR  per verificar que l'antigen fos correcte. Em van dir que no es feien PCR perquè els antígens positius ja són molt fiables", explica l'Úrsula Cereijo.

El web LamevaSalut no permet que emetre el certificat de recuperació de la Covid-19 perquè no disposa d'una PCR
El web LamevaSalut no permet que emeti el certificat de recuperació de la Covid-19 perquè no disposa d'una PCR

Ara, es troba que no pot accedir a la vacunació perquè encara no han passat els 6 mesos des que va passar la Covid i no es pot treure el passaport perquè no va ser diagnosticada amb una PCR. En aquest punt, explica l'Úrsula Cereijo, entra en un bucle burocràtic.

"Quan truco al 061, entrem en un bucle, que ja em sembla fins i tot divertit:
Úrsula: 'No em surt el QR d'haver passat la Covid'
Operador: 'És que no ens consta que l'ha passat'. 
Úrsula: 'Bé, doncs doneu-me hora per vacunar-me"
Operador: "No, és que l'has passat"

L'única opció que li queda a l'Úrsula per aconseguir el passaport Covid és fer-se una prova diagnòstica Covid-19 negativa (TAR o PCR) abans de viatjar. "Els matins" ha contactat amb la responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS, Marga García Canela, que ha admès que aquesta problemàtica no estarà resolta el dia que entra en vigor el certificat digital Covid, el dia 1 de juliol.

Imatge promocional del Certificat Digital UE Covid
Imatge promocional del Certificat Digital UE Covid

"La regulació sobre el certificat la fa la mateixa Unió Europea, és un problema que tenen la resta de països europeus i la resta de comunitats autònomes", assegura Marga García. Per mirar de sortir d'aquest atzucac, explica la responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS, s'estan produint converses al més alt nivell entre "la secretaria de Salut Pública, el mateix conseller, el Ministeri i la resta de comunitats autònomes". L'objectiu és que la Unió Europea modifiqui aquesta consideració. 

Un sanitari fa un test d'antígens a una pacient
Les persones que van ser diagnosticades de Covid-19 amb un test d'antígens tenen problemes per accedir al passaport Covid

Has passat la Covid, has rebut una vacuna però el certificat no recull la pauta completa

Un altre problema amb què s'estan trobant les persones que ja han passat la Covid és que el Departament els diu que un cop passats sis mesos es posin només una dosi, però, en canvi, al certificat no els surt que tenen la pauta completa. Segons la responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS, Marga García Canela, "això està en vies de solució immediata, és un procès tècnic que hem de fer nosaltres i, en principi, tots els equips tècnics estan treballant perquè el dia 1 de juliol estigui solucionat".

Has d'anar d'Erasmus, però no et vacunen
Salut diu que els joves que van d'Erasmus es poden vacunar presentant un certificat que digui que van a l'estranger, però en alguns casos al CAP els han dit que no tenen vacunes. La responsable d'Atenció a la Ciutadania de l'ICS assegura que "en principi tots els CAP n'han de tenir i, en qualsevol cas, si en un de concret no tenen la vacuna requerida, el centre té els dispositius per saber on es pot vacunar". 

Què fer si has passat la Covid durant el primer confinament?
Les persones que van passar la Covid durant el primer confinament i no se'ls va fer PCR es consideren parcialment immunitzades, de manera que se les vacuna amb una sola dosi per tenir la pauta de vacunació completa. 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut