Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Fer classes a més de 30 graus, a "Els matins"

"Se'ns couen els fills", la campanya que demana mesures contra la calor a les escoles

El Departament d'Educació afirma que està prenent mesures per intentar neutralitzar les altes temperatures, però que a curt termini la solució passa per "adaptar les activitats que fan les escoles"

Enmig d'una setmana marcada per l'onada de calor viscuda a Catalunya, els incendis han protagonitzat les notícies, però les altes temperatures s'han notat arreu. Sense anar més lluny, a les escoles, de manera que moltes famílies, juntament amb nombrosos centres educatius, han denunciat la calor que hi fa. Una mostra és una campanya que s'ha fet viral a les xarxes, on s'han publicat fotografies de termòmetres que marquen entre 30 i 35 graus a les aules.

 

La denúncia de les famílies

Marta Casas és periodista i una de les mares que van iniciar la denúncia a les xarxes de la calor als centres educatius. "Vam entrar i vam veure la calor que feia a les aules... Aleshores vam voler posar-hi xifres i vam instal·lar un termòmetre en una de les aules per fer un seguiment de les temperatures", explica a "Els matins". "Dijous vam deixar els nens a quarts de 9 del matí i el termòmetre ja superava els 30 graus, i una hora més tard ja era de 31,5 graus... Llavors vam decidir fer la piulada amb la fotografia del termòmetre", explica Casas.

 

 

El missatge ha desencadenat una campanya que ha esdevingut viral, amb etiquetes com #SensCouenElsFills o #ProuDesmaisALEscola. "Dos alumnes es van desmaiar en un centre de Manresa, i a Barcelona una monitora va perdre el coneixement", explica Casas, que veu amb satisfacció com han recollit la complicitat també de mestres: "Són els primers que pateixen aquestes circumstàncies i veuen que no és adient per als nens... És impossible estar concentrat!"

 

La resposta del departament

La solució d'aquestes circumstàncies passa per "posar persianes i elements que facin que no hi entri la llum directament, elements de ventilació... i pacificar els patis, que tenen molt ciment", segons Núria Mora, secretària de Transformació Educativa de la Generalitat. Però això són mesures a mitjà termini, que no ajuden amb la calorada d'aquesta setmana. En aquest cas, aposta per "adaptar les activitats que fan les escoles... Els alumnes han d'estar als centres educatius, i no els podem enviar a casa a les 12 del migdia perquè fa calor! I és que a casa potser no estaran millor..."

 

 

"Estem fent visites a escoles que tenen les aules amb les portes tancades! Si hi ha ventilació creuada, s'ha d'aprofitar", afirma Mora, que reclama adaptar les activitats a les circumstàncies, perquè "el que no podem fer és posar aires condicionats a tots els centres, no és sostenible". Només en posaran "en aquells edificis en què recursos humans ens digui que no hi ha alternatives de ventilació".

 

Una proposta de l'Ajuntament de Barcelona

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha engegat un programa per dotar les escoles de la ciutat de 'refugis climàtics'. Després d'escollir 11 escoles (10 corresponen a cadascun dels districtes de Barcelona, i l'11a formava part del consorci del projecte des del començament), van dissenyar un conjunt de mesures de tres colors: gris, verd i blau. "El gris serien proteccions passives a les edificacions; el verd, augmentar la massa verda; i el blau, incorporar elements d'aigua", explica Enric Cremades, responsable dels refugis climàtics al consistori. "Mai aconseguirem que faci fred, és clar, però, per entendre'ns, la idea és estar confortables. Estar confortables i que sigui sostenible", resumeix Cremades.

 

 

Una de les escoles que participa en el projecte de l'Ajuntament és la de la Vila Olímpica, on hi ha molt ciment al pati. "Vam fer aquest projecte amb la participació dels alumnes, que ens van dir que una de les coses que caldria canviar era tenir ombres al pati... I vam plantar arbres i hi vam posar bancs", explica Noèlia Vargas, la directora de l'escola, que també destaca que "s'han posat làmines de fusta a les aules, regulables, que fan abaixar la temperatura de dins les aules".

Un conjunt de mesures pràctiques per intentar que el dia a dia de l'escola, i les classes, siguin més suportables.

ARXIVAT A:
Educació Onada de calor
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut