Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Noves masculinitats, a "Els matins"

Roy Galán: "No hi ha una única manera de ser home"

L'escriptor i influencer ha participat en el cicle Masculí Plural, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, per parlar de la deconstrucció de la masculinitat tradicional

Noves masculinitats. Fa temps que el concepte ronda per la premsa i les tertúlies. Pels discursos d'alguns polítics. Però, què vol dir exactament? "Parlar de noves masculinitats no fa referència, només, als homes que posen rentadores o que es pinten les ungles. Vol dir entendre que no hi ha una única manera de ser un home", explica Roy Galán

L'escriptor i influencer fa anys que combat la masculinitat hegemònica a través de les seves xarxes socials. Autor de sis llibres sobre feminisme, ha passat per "Els matins" arran de la seva participació en les jornades Masculí Plural, organitzades pel nou espai Plural. Un nou centre de masculinitats impulsat per l'Ajuntament de Barcelona que busca "transformar imaginaris i realitats socials que generen desigualtats i discriminació per raó de gènere".

 

 

"A mi personalment m'ha ajudat a molt fer el canvi de mentalitat i acceptar que no soc un home, sinó que he arribat a ser un home. No estem travessats per la naturalesa, és una cosa construïda. I sent així hi ha coses que podem repensar i canviar", assegura.

 

Perspectiva feminista

Malgrat el pes creixent dels moviments feministes a la nostra societat, un estudi del Baròmetre Joventut i Gènere del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de FAD assenyala que el 20% dels nois entre 15 i 29 anys nega que existeixi la violència masclista. De fet, la considera "un invent ideològic". 

 

 

Per Galán la pregunta no és per què ell es considera feminista, sinó per què no és la perspectiva majoritària. "Soc partidari de fer els teus espais sempre feministes. Tinc un espai a internet que és públic i on imprimeixo tots els valors que jo crec que són necessaris. La pregunta és per què la resta dels homes no miren el món amb perspectiva feminista", explica sobre el seu activisme.

 

Masculinitats agredides

Sobre l'increment d'agressions LGTBIfòbiques dels últims mesos, considera que hi ha homes que veuen els canvis en la nostra societat com una agressió. "D'alguna manera es qüestiona les bases de la identitat d'algú", diu, "tampoc podem demanar canvis i després dir als adolescents més dissidents que no són desitjables".

Una frustració que estan capitalitzant certes formacions i moviments polítics, indica. "Hi ha un nínxol de mercat dedicat a aquests homes. I hem de ser més intel·ligents. De fet, molta gent jove està marcada pels relats antifeministes, quan el feminisme és llibertat per als homes", assegura, "els homes passem per una gran castració emocional: hem de ser forts, no podem crear vincles d'excessiu afecte amb els nostres amics... Tot això té impacte en la salut mental".

 

Prevenció

Per Galán la prevenció és la clau en aquesta conjuntura, i per això celebra la creació de Plural. "La seva mateixa existència planteja una pregunta. Què és això? Què serà? I és un far per crear polítiques i ampliar el focus", ha asseverat. Un canvi educacional que veu en les noies, però no en els nois. "Estan molt perduts. I ens hem de centrar en això, perquè no podem parlar d'homofòbia ni de masclisme sense parlar de masculinitat", assegura.

Roy Galán a 'Els Matins'
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut