Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Allargar la vida útils dels objectes, a "Els matins"

Reparar per no llençar: així funcionen els "repair cafés" a França

Equips voluntaris ofereixen un servei per arreglar aparells espatllats, abans de llençar-los, en una iniciativa ciutadana a França per reduir les deixalles

Amb una societat abocada al consum, i fortament condicionada per circumstàncies com l'obsolescència programada, que fa que la generació de residus hagi arribat a nivells perillosos, hi ha iniciatives que es resisteixen a "llençar-ho tot".

Aquesta és la voluntat dels "repair cafés" que hi ha a França (inspirats en un projecte molt semblant, nascut l'any 2009 als Països Baixos), uns locals on els ciutadans poden portar els seus objectes espatllats i un grup de voluntaris els ajuden a reparar-los. Cal recordar que a França, des del 2020, hi ha en vigor una llei contra el malbaratament.

 

 

"El 80% de les coses que ens porten són fàcils de diagnosticar", explica el voluntari Jean-Claude Noël, que continua: "D'aquestes coses, el 80% són fàcils de reparar; per tant, hi ha un 64% de coses que estem raonablement segurs que podrem arreglar". Ara bé, també hi ha casos en què no és viable fer-ho: "Si la peça a reparar costa el 50% del preu de l'aparell, no val la pena arreglar-lo."

Tot i això, el cost és una variable relativa: els voluntaris d'aquests centres no cobren una tarifa fixa, de manera que és l'usuari que porta l'aparell a reparar qui estableix la quantitat que vol pagar pel servei, un servei que no sempre fan els voluntaris, ja que en molts casos senzillament orienten l'usuari i l'ajuden a desmuntar l'aparell, netejar-lo i saber què falla.

 

 

"Sap greu veure que la gent llença un aparell quan només cal canviar-li un fusible o una peça que val només un euro", es lamenta Jean-Claude Noël. I és que amb iniciatives com els "repair cafés" s'evita que, en un any, quatre tones i mitja de deixalles vagin a parar a les escombraries. "És la meva manera de ser ecologista", conclou Noël.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut