Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Furts i fraus als comerços, a "Els matins"

Quins són els productes més robats al supermercat?

Les begudes alcohòliques i els productes ibèrics encapçalen la llista de productes més robats als supermercats, i objectes petits com els estris d'afaitar, la xocolata i les càpsules de cafè completen el top 5

Petits comerços, supermercats i grans superfícies perden cada any fins a 1.800 milions d'euros pels furts que s'hi cometen, segons un estudi elaborat per encàrrec de l'AECOC (Associació Espanyola de Codificació Comercial), una associació empresarial de distribuïdors. Leandro Fernández, responsable de Prevenció de la Pèrdua Desconeguda d'AECOC, n'ha parlat a "Els matins".

Llista de productes
 

 

Un mercat paral·lel

La llista dels productes més robats durant el 2021 està encapçalada per productes costosos, com les begudes alcohòliques i els aliments ibèrics. Encara que no vol entrar a valorar individualment les categories, Fernández explica que aquests productes més cars són fàcils de col·locar als "mercats paral·lels" per la "delinqüència organitzada", de manera que veu una "relació directa" entre aquesta possibilitat de revenda fàcil i els robatoris.

És a dir, bona part d'aquests productes no són robats per al consum propi, sinó per abastir un negoci paral·lel, que és el mercat negre. En aquest cas, per fer els robatoris cal una infrastructura més elaborada que la d'un simple furt, per això Fernández parla de "crim organitzat", unes xarxes que "estan creixent" i tenen cada cop "més incidència".

Leandro Fernández
 

D'altra banda, al cinquè lloc del rànquing de productes més robats hi ha les càpsules de cafè. En aquest cas, Fernández admet que "els petits productes" protagonitzen petits furts perquè són més fàcils de pispar.

 

Efectes de la pandèmia

La irrupció de la covid, amb els diversos confinaments, ha fet que les empreses del sector hagin detectat una baixada de la quantitat de robatoris de què són víctimes, però es pregunten si, amb la normalitat, "tornaran" les xifres anteriors. Fernández també atribueix aquest descens "a les mesures aplicades" als llocs de venda.

En paral·lel a la baixada dels robatoris a les botigues, la pandèmia també ha disparat les compres per internet, i això ha comportat l'augment del frau online, un delicte amb un gran impacte: segons Fernández, per cada tres furts a les botigues, les empreses són víctimes d'un frau en línia.

Supermercat
 

 

Millorar el control intern

Però més enllà de l'impacte del crim organitzat en els robatoris a les botigues i de la incidència de la picaresca a internet, Leandro Fernández encoratja les empreses a abordar el frau amb més profunditat, sense quedar-se només en el furt extern. Cal intervenir sobre "el frau intern i els errors de gestió" per reduir les pèrdues del sector: "es pot controlar el que és controlable, a nivell intern".

És per això que Fernández aposta per "entendre la realitat del delicte" que es pretén eliminar i "buscar eines que l'evitin". Per exemple, a nivell intern proposa activar protocols que controlin i reforcin la gestió, mentre que de cara al públic cal plantejar formes segures d'exposar el producte.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut