Què fem amb els contes masclistes: els canviem o els analitzem?
Hi ha llegendes i històries populars que es transmeten de generació en generació i que tenen un clar component masclista. Què cal fer quan es detecta? Canvia el Conte és una iniciativa que opta per analitzar-les en uns tallers intergeneracionals
Diu la llegenda que Gerió, un gegant amb tres caps i sis braços, va fundar Girona. Allà tothom el coneix perquè surt a passejar en totes les cercaviles en forma de gegant. Però, qui era Gerió? Va ser un home "poderós i ric. Va veure un dia Pirene i es va enamorar de la seva bellesa. Ell li va declarar el seu amor, ella el va rebutjar i Gerió es va enrabiar i la va matar cremant els boscos on ella s'amagava". A "Els matins" hem parlat amb Cristina Vila Peñuelas, sociòloga i creadora del projecte Canvia el Conte.
D'aquesta llegenda, que explica la creació dels Pirineus, hi ha un conte i també cançons infantils, com "El Tarla", de Jordi Tonietti, que a la tornada diu això: "Jo no sé per què va fugir d'aquests meus braços, la Pirene vaig rostir allà als Pirineus."
Històries locals centenàries com la d'en Gerió són les que utilitza Cristina Vila per analitzar-ne el contingut i treballar-lo. Ho fa en un cicle de tallers escolars en diversos pobles petits de Girona, on persones de la tercera edat comparteixen impressions amb l'alumnat. En aquest cas, el seu objectiu no és canviar el relat sinó prendre consciència del contingut que impregna aquestes històries i debatre.
? Cristina Vila Peñuelas, sociòloga i creadora del projecte Canvia el Conte: "La idea és poder treballar temes molt propers a través del patrimoni cultural. Les llegendes i els contes són elements molt màgics que permeten fer-ho"#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) May 26, 2023
? https://t.co/mXVdStuPap pic.twitter.com/UMzHYCAZsm
"No hem de canviar els contes; el que hem de canviar és la vida real"
Canvia el Conte reflexiona sobre "temes molt propers a través del patrimoni cultural. Les llegendes i els contes són elements molt màgics que ens permeten treballar tots aquests temes", explica Cristina Vila. En els seus tallers es detecten personatges i situacions que tenen paral·lelismes amb la vida real per identificar problemàtiques i poder-les treballar.
"No volem que es canviïn els contes, sinó tot el contrari. Els volem donar valor i utilitzar-los perquè són històries que ens diuen molt sobre la nostra cultura. El tema és que hem de canviar la història de la vida real."
Cristina Vila, sociòloga i creadora del projecte Canvia el Conte
