Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La nova llei del trànsit, a "Els matins"

Pere Navarro: "Quan es va posar el permís per punts no existia el WhatsApp, i això s'ha d'actualitzar"

Amb la reforma del codi de circulació, conduir amb el mòbil a la mà costarà 6 punts, ja que les distraccions al volant són la principal causa dels accidents mortals. Repassem amb el director general de Trànsit quins són els principals canvis de la nova llei, que entra en vigor a partir del mes de març

El director general de trànsit, Pere Navarro, ha participat al programa "Els matins" per comentar les novetats més destacades en la llei de trànsit, que entrarà en vigor el març del 2022.

Canvis a la llei de trànsit
 

Un dels canvis afecta el carnet per punts, "una eina important que volem cuidar", explica Navarro. És per això que "cada 10 anys la revisem i l'actualitzem" per adaptar-la a les novetats. En aquest sentit, en aquesta actualització tenir el mòbil a la mà mentre es condueix costarà 6 punts en lloc de 3. Això és perquè "quan es va posar el permís per punts, el 2006, no existia el WhatsApp", però "les distraccions (i aquí hi intervé el WhatsApp) són ja la primera causa dels accidents mortals". Amb aquest canvi, que no fa variar la sanció econòmica, volen "actualitzar la normativa" i "donar un missatge a la societat".

Navarro, a més, recorda que "per programar el navegador has d'aturar el cotxe, no pots fer-ho mentre vas conduint". Un altre canvi és que circular sense cinturó o casc passarà de costar 3 punts a costar-ne 4. "A aquestes alçades, qui no se'l posa és perquè no vol", encara que les estadístiques diuen que "1 de 4 morts en accidents de turisme no portava el cinturó".

De cara a recuperar punts, preveuen que fer "cursos de conducció segura" representi "recuperar 2 punts" del carnet, i que estar "dos anys sense fer cap infracció que suposi pèrdua de punts farà que tornis a tenir els 12 punts".

Pere Navarro
 

 

Obligatorietat del casc per anar en patinet?

Pel que fa a les normatives sobre la circulació de patinets, Navarro recorda que aquest "és un tema de ciutat", que és per on circulen aquests vehicles, de manera que "s'ha de regular amb els ajuntaments".

Pel que fa a la formació, Navarro anuncia que estan treballant per introduir a les etapes d'educació obligatòria (primària i secundària) continguts sobre com s'ha de circular amb bicicleta i patinet, dins de l'assignatura d'Educació Física, de cara al curs que ve.

 

Es canviaran els cursos de conducció per afavorir el vehicle elèctric

Pere Navarro explica que la normativa sobre els cursos de conducció depèn de la directiva europea, i "a Europa hi ha un debat sobre la revisió" d'aquesta directiva per intentar ajudar la promoció del vehicle elèctric a través dels cursos i els exàmens de conduir. La idea és que la nova directiva es faci en base a cursos fets amb canvi automàtic, i que l'aprenentatge del canvi manual sigui opcional, "a través de cursets extra". Un canvi que es farà "ben aviat, cap al 2023".

Pere Navarro
 

 

S'incrementa un 23% la xifra de joves morts a la carretera

Comparant dades del 2019 (abans de la pandèmia) amb les actuals, veiem que ha crescut el percentatge de joves que moren en accident de trànsit. Navarro ho atribueix a "la pandèmia", ja que "la gent gran ha reduït la mobilitat", de manera que hi ha més joves a la carretera i això fa que, proporcionalment, "tinguin més accidents".

 

Problemes per trobar cita prèvia a la DGT

Una problemàtica que "no és només d'aquí, sinó que es produeix a tot Espanya", segons Pere Navarro, són les dificultats per trobar cita a les oficines de Trànsit. Tot i atribuir-ho a "la retallada de funcionaris del 2010, que encara no s'ha recuperat" i les derivacions de "la pandèmia", Navarro afirma que "hem obert un debat per resoldre" aquest problema, sobretot amb dos mecanismes: "Intentar ampliar la capacitat" dels centres i "fer un marge" per a la gent que no pot obtenir cita prèvia.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut