Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tecnologia punta, a "Els matins"

Nanorobots que optimitzen l'administració de la quimioteràpia

L'objectiu és portar el giny tan a prop del tumor com sigui possible, per atacar-lo de forma directa i evitar danyar cèl·lules que no estiguin malaltes

El periodista i divulgador científic Daniel Arbós ha passat aquest dijous pel plató d'"Els matins", on ha explicat diverses novetats que hi ha hagut en el món de la robòtica.

 

 

Comencem pel que ha difós l'American Chemical Society: uns nanorobots pensats per injectar quimioteràpia directament als tumors. Dissenyats amb diverses formes (de peix, de cranc, de papallona...), la idea és que aquest nanorobot, carregat amb el líquid de la quimioteràpia, s'injecti al pacient.

Aleshores, des de fora, es pot dirigir el nanorobot (gràcies a uns imants) fins a la ubicació del tumor i combatre'l directament alliberant el medicament només sobre les cèl·lules danyades i evitant les sanes. D'aquesta manera no s'ataca tot el cos, i el tractament és menys agressiu i més específic.

Un cop el robot ha fet la seva feina, és expulsat per l'orina o la femta.

 

Nanorobots vius
 

 

Un segon invent són uns xenorobots creats a partir de cèl·lules mare de granota africana. La importància d'aquests ginys, de mida microscòpica, és que tenen la capacitat d'autoenganxar les cèl·lules que el componen i autoreproduir-se. A més, poden interactuar amb el seu entorn i recollir petites partícules que els envolten. De moment, no se n'ha desenvolupat cap altra utilitat.

 

 

 

L'últim dels tres robots és un dron dotat amb urpes d'ocell, que li permeten agafar-se a les branques dels arbres i aterrar-hi. La forma del robot està basada en l'anatomia dels periquitos, però les potes són de falcó.

La intenció d'aquest avenç és allargar el rendiment de les bateries dels drons, ja que volar és l'acció que més consumeix. Així, amb aquestes garres, no cal que el dron estigui volant sempre ni que hagi de tornar a la base després de cada vol.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut