Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ambició d'un campió, a "Els matins"

Nani Roma: "El meu objectiu és córrer el Dakar 2023"

El pilot ha superat el tractament d'un càncer de bufeta: "Quan sents la paraula 'tumor' o 'càncer' et venen uns moments fumuts... Em van dir que era greu però que me'n sortiria, i els problemes amb solució són menys problemes", reflexiona

Dues vegades campió del Dakar (una amb motos i l'altra amb cotxes), i amb més de mitja vida competint a les curses de motor, Joan Nani Roma s'ha trobat per primera vegada que havia d'aturar-se una temporada llarga. El març passat li van diagnosticar un càncer de bufeta i, després d'un tractament de quimioteràpia i dues operacions, ja veu el final de la recuperació.

"Estic bé, dins de la situació desagradable que és. Ha anat tot molt bé, però quan sents la paraula 'tumor' o 'càncer' et venen uns moments fumuts", explica a "Els matins". Després de preguntar pel pronòstic, Roma es va trobar que "em van dir que era greu però que me'n sortiria, i els problemes amb solució són menys problemes. I a partir d'aquí, anar de cara: a la vida les coses venen com venen".

 

 

"He passat la químio i l'operació, i m'estic recuperant. Estic en aquell punt de començar a fer esport i trobar-me bé perquè han passat quatre mesos...", explica Roma, que destaca la duresa d'un tractament com la quimioteràpia: "Mai a la vida m'havia trobat tan malament durant tant de temps... És la sensació d'estar malament tot el dia. Allò de trobar-te aixafat, cansat, la química dintre del teu cos... Fins i tot en un cos d'esportista d'elit és una bestiesa."

 

A l'octubre, competició

Tot i això, l'objectiu de Nani Roma és tornar a competir, tan aviat com sigui possible. "He perdut uns set quilos i ara m'estic recuperant a poc a poc. Intento fer els passos que toquen a la velocitat que toca, per no fer passes enrere, i a mitjans de setembre estar als testos previstos", explica. Sense presses, doncs, Roma encara no ha tornat a seure al volant: "Estic esperant trobar-me bé físicament, muscularment, i a mitjans d'agost intentar pujar al cotxe per veure les sensacions".

 

 

La primera fita és al setembre, als testos del Marroc, per després intentar córrer el ral·li d'aquest país, a principis d'octubre. "Al metge li costava una mica d'entendre, però penso que és important marcar-se uns objectius i lluitar per arribar-hi. I llavors ja veurem si hi arribes", reflexiona, ambiciós: "M'ho he agafat com un repte, com si em preparés per a alguna cosa... He intentat fer com amb el Dakar, que em preparo físicament i tècnicament amb els mecànics i enginyers."

 

Tornar a tocar un volant

En les moltíssimes curses que ha disputat al desert, Nani Roma ha après a adaptar-se als imprevistos. "En qualsevol moment un accident et fa variar els plans; per exemple, en un Dakar vaig trencar el motor quan estava a punt de guanyar... Passes moments que suposen un entrenament que fa que quan venen temes greus els afrontis, no hi ha més remei. Així doncs, quan et diuen que tens un càncer has de tirar endavant".

 

 

Tot i això, "tornar a conduir serà emocionant. Sobretot, per veure com em trobo dins del cotxe". I, si es troba que no és competitiu, que no té el rendiment que vol o que, senzillament, no ho gaudeix, no tindrà cap problema per fer un pas al costat: "Ja he corregut 26 Dakars, he estat pilot professional durant 28 anys... Però ho provaré, i estic segur que anirà bé". Amb el Dakar del 2023 a l'horitzó? "Sí, primer miraré com em reacciona el cos al ral·li del Marroc, però el Dakar és el meu objectiu."

 

Una competició més sostenible

Conegut com "l'esport de la benzina", per Nani Roma, la seva disciplina va més enllà de cremar combustible: "La competició ha de servir per donar imatge comercial, però també per ajudar tecnològicament a trobar i desenvolupar millores per als cotxes de carrer, com combustibles menys contaminants. La competició tota la vida ha servit per això", conclou.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut