Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les ferides de la guerra, a "Els matins"

Manel Alías: "És un error parlar malament dels russos, en general; hem de separar el Kremlin de la població"

L'antic corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou explica que els somnis del poble rus, més que mirar cap a la Xina, passen majoritàriament per Occident i Europa

Manel Alías i Lluís Caelles han tornat a casa després de cobrir els primers dies de la guerra a Ucraïna. Coneixedors de la realitat del país, i de la veïna Rússia, han passat per "Els matins" l'endemà que les protestes contra la guerra hagin arribat a la televisió estatal russa:

 

 

Una treballadora ha interromput l'informatiu amb una pancarta on es llegia, en anglès, l'expressió "No a la guerra". Marina Obsianikova, de pare ucraïnès i mare russa, ara està detinguda, però la seva acció és "molt important", per Alías. "En aquest canal o d'altres de similars no es fa periodisme, simplement transmeten el que vol el Kremlin", explica, i per això aquesta protesta denota "molta mala maror en diferents posicions del poder rus". Però creu que tindrà poca repercussió interior: "Segur que a tot el món és més famosa que a Rússia".

 

La campanya mediàtica del poder rus és implacable. Segons Caelles, "un senyor ucraïnès ens comentava que parlava amb amics i familiars molt directes i els deia que estaven bombardejant, però des de Rússia els deien que no, que s'equivocaven; em va sobtar molt la impotència dels ucraïnesos quan miraven d'explicar a gent amb qui tenien confiança absoluta el que passava i no s'ho creien".

 

Les negociacions

Quan encara és molt incert com serà el final de la guerra, Caelles assenyala que, amb les negociacions, Rússia va afegint condicions. Ja parlen de consolidar Crimea, el Donbass amb les fronteres administratives, i això suggereix que "a mesura que controli territori augmentaran les demandes". Enfront, un Zelenski que ha estat una sorpresa perquè ha aconseguit liderar el poble: "Se sent més fort que el dia anterior".

Alías destaca que "Rússia és molt hàbil a afluixar, destensar, tornar a tensar, les negociacions", que és on creu que naixerà la solució al conflicte. Rússia esperarà a tenir ben controlada la cosa per obrir la porta a un final: "Amb tot el mal que ha fet, Rússia enganyarà el seu públic; no m'imagino Putin dient que no se n'han sortit".

 

Les protestes a Rússia

Rússia no només deté els manifestants contra la guerra, explica Alías: "La paraula 'pau' està perseguida ara mateix". Fins i tot s'empresonen persones que, soles, ensenyen fulls en blanc. "Es diu piquet individual, i és una manera de protestar: si estic sol amb un cartell que no tingui res a veure amb una altra persona que es posarà com a mínim a 50 metres, no ens podran dir que ens manifestem coordinadament". Tot i això, es castiga amb entre 3 i 5 anys de presó.

 

L'esquerda entre dues comunitats amb molts lligams

La divisió entre russos i ucraïnesos serà molt difícil de recosir, però és un objectiu "molt important" per Alías, que considera que hi ha molta gent a Rússia que se senten víctimes d'una guerra que Putin ha engegat "contra Ucraïna, però també contra molts russos". Els ucraïnesos, primera víctima del conflicte, es troben amb el món al seu costat, una cosa que no passa als russos: "Tenen una sensació que no poden fer res per lluitar contra una decisió d'un govern dictatorial que no els ha demanat l'opinió".

Per això, veient com el món comença a parlar malament dels russos, Alías diu que no podem caure en aquest error: "Hem de separar el Kremlin dels russos, que estan molt frustrats, molt tristos i desorientats". Amb aquest enfrontament, es troben que "els han tallat una cosa immaterial, gairebé els somnis: quan parlen d'un viatge, no et parlen d'anar a la Xina, sinó a Europa".

 

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut