Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'experiència a Ucraïna, a "Els matins"

Lluís Caelles: "La importància de la moral no està sobrevalorada en la guerra"

"Els ucraïnesos estan convençudíssims que guanyaran i ara hi ha més voluntaris que llocs per cobrir i armes per combatre", explica el reporter després de tornar de cobrir la guerra de Rússia contra Ucraïna: "Els russos no tenen moral perquè no saben què hi van a fer"

El reporter de TV3 Lluís Caelles ha tancat la seva tercera estada a Ucraïna enguany, on ha estat documentant la invasió de l'exèrcit rus i n'ha estat informant. Durant la seva primera incursió va esclatar la guerra, i en aquesta ha vist evacuar civils de la foneria d'Azovstal, l'últim reducte resistent a Mariúpol. "Intuïm el que hi passa per la gent que en va sortint..., diuen que les condicions són pèssimes. Però Mariúpol és un meló per obrir perquè, a diferència del que ha passat amb els pobles de la corona de Kíiv, està sota control rus", explica a "Els matins". I això fa que no se'n tingui cap informació de primera mà: "Diuen que hi ha 1.000 civils morts, però no hi ha manera de comprovar-ho", lamenta.

 

Amb l'esclat de la guerra, Caelles va marxar de Kíiv, seguint les recomanacions dels cossos diplomàtics. "Ens van dir que arribava un desplegament amb una potència de foc tan gran que el que passaria seria terrible, i vam marxar com vam poder", recorda. Ara, amb l'exèrcit rus fora de la ciutat, explica: "Veiem que intenta recuperar la normalitat... hi ha algun restaurant obert, es veu gent pels carrers, però continua estant molt morta, perquè no hi ha gent per sostenir els comerços."

 

La resistència

Tot i això, la capacitat de resistència ucraïnesa és molt gran. "En algun lloc vaig llegir que resisteixen perquè no tenen alternativa", reflexiona Caelles, que recorda els dies previs a l'esclat de la guerra: "No vèiem cap desplegament militar i pensàvem que seria un passeig militar dels russos." Estava tan convençut que els tancs arribarien com a molt cinc dies després que es va barallar amb la recepcionista de l'hotel perquè volia una habitació que donés a la plaça Maidan: "La meva obsessió era que TV3 tingués el pla dels tancs arribant."

Però la moral ucraïnesa els ha donat molta força: "A l'inici era molt escèptic, i els deia que la moral és una cosa que a la guerra està sobrevalorada, però amb el temps he vist que estava profundament equivocat", admet Caelles. "Els ucraïnesos estan convençudíssims que guanyaran, i hi ha més voluntaris que llocs ara mateix disponibles a les defenses territorials per cobrir..., hi ha més voluntaris que armes!", afegeix.

 

 

Precisament els carregaments d'armes que arriben de l'estranger són una gran ajuda per a les tropes ucraïneses, que creuen que el temps els juga a favor. De fet, segons Caelles, l'estil de combat dels ucraïnesos és molt diferent del que utilitzen els russos: "L'exèrcit rus té una filosofia de combat antiga i avança, avança i avança, i els ucraïnesos, si veuen que en una zona tenen més pèrdues que beneficis, es retiren... i ja hi tornaran."

 

La carnisseria de Butxa

"A Butxa hi ha llocs que han deixat d'existir... Dies després de la retirada russa, encara fa pudor de cremat", afirma Caelles, que ha vist com es treuen els morts de la fossa comuna per enterrar-los com cal: "N'hi ha 68, entre homes, dones i nens..., els parcs i jardins s'han convertit en una rasa de mort."

Són les dues certeses que deixa una guerra: els morts i el dolor dels vius. I de supervivents n'hi ha de totes les edats. "Vam fer un reportatge en un soterrani, per dir-ne d'alguna manera... I quan hi veus canalla se't desmunta tot... És difícil, a vegades...", reflexiona Caelles.

 

 

Caelles també ens parla d'un altre testimoni colpidor que es va trobar: "Vam anar a un cementiri i ens hi vam trobar una noia molt jove vestida de negre, amb unes flors a la mà. Li vaig explicar a aquella noia que érem periodistes i li vaig preguntar què hi feia allà. Em va dir que anava a l'enterrament del seu xicot, que tenia 20 anys. Ella, 22. Va arribar la família i ens van dir que podíem recollir imatges del que passava. La gent sí que vol que se sàpiga què hi passa, allà. Tenen la sensació que hi passen coses molt gruixudes."

Per Caelles, el valor dels testimonis és alt. "La poca cosa que hem vist nosaltres en aquest viatge s'assembla bastant al que ells en diuen que passa, encara que el Kremlin digui que s'està falsificant o creant un teatre", conclou.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut