Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'euríbor, pels núvols, a "Els matins"

Les quatre opcions per abaixar la quota de la hipoteca

Què pots fer quan se t'encareix la quota de la hipoteca 300 euros al mes? L'euríbor ha passat d'estar en negatiu a estar al 3,5% i moltes persones estan renegociant els crèdits hipotecaris

L'euríbor ha pujat com mai i, en un any, ha passat d'estar en negatiu a tancar el febrer en el 3,5%. Ara, al març, la mitjana provisional se situa en el 3,8% i, de moment, les hipoteques variables s'han encarit, de mitjana, 300 euros mensuals. Es pot rebaixar la quota? Com es pot fer i quina és la millor manera de fer-ho?

Bàsicament hi ha quatre opcions per abaixar la quota de la hipoteca:

  • Amortitzar (pagar part del deute pendent).
  • Fer una novació (renegociar la hipoteca amb el banc).
  • Subrogar (canviar de banc).
  • Fer una nova hipoteca (liquidar l'actual i contractar-ne una altra).

Segons Miquel Riera, especialista en hipoteques del comparador financer HelpMyCash , si una persona té una hipoteca i li puja molt la quota, el primer que ha de fer és anar a parlar amb el seu banc. Riera explica que no sempre és fàcil pactar i canviar les condicions, però que "en general el que volen els bancs és que la gent pagui les hipoteques i acostumen a estar oberts a fer canvis. Això sí, demanen garantia que es pagarà i demanen, de nou, tota la documentació. Torna a ser com demanar una hipoteca però per modificar-la".


Riera explica que és cert que hi ha tràmits que costen diners, per exemple si s'ha de fer una nova taxació, però diu que si cal fer una novació dins el mateix banc, això no té un gran cost. "Si et vols passar d'un tipus variable a un de fix, no et poden cobrar absolutament res de comissió", diu.
 

Hipoteques de tipus mixt: són recomanables?

"Una hipoteca de tipus mixt et permet despreocupar-te del que faci l'euríbor durant els pròxims anys, que ara mateix pot ser recomanable. Però cal ser conscient que pots patir una pujada forta quan acabi el primer període fix." Per això, Miquel Riera destaca que qualsevol persona que tingui diners estalviats i es pugui permetre usar-los, el més recomanable és anar avançant pagaments per anar reduint el que pagues d'hipoteca, reduint els interessos.

 

Qui paga els costos que comporten els canvis d'hipoteca?

Sempre que es pacti un canvi en la hipoteca, amb el mateix banc o enduent-se el préstec a un altre banc, cal passar pel notari. És a les notaries on estan veient molts clients que renegocien els seus préstecs hipotecaris per mirar de pagar menys a finals de mes i, en general, canvien la hipoteca variable per una de fixa.

El notari Albert Domingo explica que quan es fa un canvi d'hipoteca són els bancs els que paguen les despeses. Es paga per diferents conceptes: "Pagues els honoraris notarials, que poden oscil·lar entre els 700-800 euros; pagues l'impost, que és l'1,5% sobre l'import del capital més altres interessos garantits; pagues pel registre i pagues per la gestoria. Te'n pots anar a 3.000, 4.000 o 5.000 euros." En el cas que calgui fer una taxació, Domingo diu que aleshores hi ha vegades que ho paga el banc i d'altres que ho paga el client.


D'altra banda, cal tenir en compte que les dades ja reflecteixen que hi ha un refredament del mercat hipotecari i és un fet que les notaries ja estan notant. Una de les raons, segons Albert Domingo, és que "la pujada dels tipus impositius possiblement està fent més difícil aconseguir els préstecs hipotecaris perquè és més complicat que les nòmines s'ajustin als nous preus". 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut