Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les energies renovables, a "Els matins"

L'electricitat continuarà augmentant de preu el 2022?

La transició energètica comença a ser una necessitat inajornable, tenint en compte els motius de l'augment de preu de l'electricitat

Un dels fenòmens més desesperants que ens va deixar el tram final del 2021 va ser veure com el preu de l'energia es va anar disparant sense aturador. Al juliol es va superar el límit dels 100 euros per cada MWh; a l'octubre, els 200, i al desembre, els 300. Amb voluntat de facilitar l'estalvi de les famílies, al portal del 324 han preparat un interactiu que ajudarà a estalviar en la factura de la llum.

El preu de la llum
 

 

Tot i aquesta pujada desbocada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va prometre que el 2021 pagaríem a la factura el mateix que el 2018. Francesc Serra, cap de la secció d'Economia, ha analitzat a "Els matins" si aquesta promesa es va complir: "Aquestes fluctuacions només afecten directament els usuaris que tenen una tarifa lligada al preu diari, mentre que els que estan al mercat lliure han tingut un preu estable", de manera que "en conjunt, es pot dir que el 2021 no ha pujat la factura". Però alerta que "el 2022 s'actualitzaran aquestes tarifes estables (ben aviat veurem anuncis i promocions sobre tarifes planes) i aleshores es tindran en compte les noves circumstàncies del mercat".

Unes condicions que no seran tan bones com en anys anteriors. Joan Ramon Morante, director de l'Institut de Recerca Energètica de Catalunya, explica que "hi haurà una lleugera baixada de preus a la primavera", però avisa que "no tornaran els preus baixos" de fa poc. "Rússia ara ven gas a la Xina, no només a Europa, de manera que no tenim tanta força per negociar-ne el preu", raona Morante.

Joan Ramon Morante
Joan Ramon Morante

 

La sortida passa, invariablement, per les energies renovables. "La injecció de diners que fa la Unió Europea va a la transició energètica, no a mantenir el gas o el petroli", raona Morante, que avisa que, per fer aquesta transició, "la inversió és molt gran i el pla d'inversió s'ha d'estudiar molt".

A més, cal tenir en compte el que apunta Serra: "Si decidim canviar com funcionem, hem de ser conscients que és una renovació total" i, per això, hem d'anar molt amb compte amb com ho fem. "La transició no es pot carregar només sobre les llars, perquè això acaba perjudicant les rendes baixes i, si deixes enrere una part de la població, es poden oposar al canvi perquè en surten perjudicats", avisa.

Francesc Serra
 

 

Morante afirma que el nou model energètic ha de ser "una combinació entre l'energia produïda a Catalunya", que ajudarà a reduir el cost de la cistella energètica, i "l'energia produïda en grans centrals, amb renovables". Si ens plantegem treballar només amb una, "no funcionarem com a país", ja que Catalunya té "el problema que és territori altament poblat amb dificultat per instal·lar renovables" i haurem de decidir "si volem importar energia verda" (com fan el Japó, Corea i Singapur) o connectar amb Aragó i el País Valencià.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut