Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La fi de l'imperi de Napoleó, a "Els matins"

La recreació més espectacular de la batalla de Waterloo: 2.000 figurants i un centenar de cavalls

"Recreaven la batalla de Waterloo, amb trets d'escopeta i de 25 canons. Tot de fogueig, però molt ben aconseguit. Els vestits també eren molt autèntics", explica el corresponsal de TV3 a Bèlgica, Joan Raventós

El diumenge 18 de juny del 1815 va tenir lloc la batalla de Waterloo, un enfrontament bèl·lic que va ser decisiu per al futur polític de Napoleó Bonaparte i, per extensió, de tot Europa, ja que la derrota de l'exèrcit francès va segar les aspiracions imperials de Bonaparte i va canviar el futur polític del continent.

La importància històrica d'aquesta batalla, doncs, és molt gran, i és per això que un grup d'uns 500 apassionats de la història la recreen anualment per celebrar l'aniversari de l'efemèride. Però, un cop cada cinc anys, aquesta celebració és especial, i aplega fins a 2.000 figurants. La més recent s'havia de fer l'any 2020, però la pandèmia l'ha endarrerit fins al 2022, quan Joan Raventós hi ha pogut assistir.

 

 

"S'ha recreat de manera espectacular, sense perdre's cap detall. Hi havia 2.000 actors i figurants i un centenar de cavalls per recrear la batalla de Waterloo, amb trets d'escopeta i de 25 canons. Tot de fogueig, però molt ben aconseguit. Els vestits també eren molt autèntics", explica Raventós a "Els matins". "Fa 207 anys, el 18 de juny del 1815, les tropes napoleòniques es van enfrontar amb una coalició de l'exèrcit de Centreeuropa i Rússia, i l'aliança va guanyar, contra tot pronòstic, l'exèrcit napoleònic."

 

La transcendència de la batalla

La derrota a Waterloo va estroncar els plans de Napoleó, segons explica Raventós: "Volia un imperi a Europa, i el seu exèrcit era més fort que qualsevol altre del continent, per això els exèrcits del Regne Unit, Prússia, Àustria i Rússia es van unir en una coalició per plantar-li cara. I es van enfrontar als camps de Waterloo."

 

Joan Raventós i la recreaió de la batalla de Waterloo
 

 

Inicialment, la meteorologia l'afavoria ("Napoleó sabia que s'enfrontava amb una aliança d'exèrcits, però aquells dies havia plogut i confiava que els prussians no arribarien a temps, de manera que li seria fàcil derrotar només l'exèrcit britànic", explica Raventós), però finalment els prussians i la resta de soldats van arribar i van derrotar Napoleó i el seu projecte imperial. A la batalla de Waterloo hi van morir 65.000 soldats; dos terços dels quals, francesos.

 

50 anys de pau

No és estrany, doncs, que Napoleó, després d'acceptar una dolorosa derrota, hagués de tornar allà d'on havia vingut: a un exili forçat fins al final dels seus dies. "Napoleó va retirar-se, amb la cua entre cames, havent d'abandonar les seves ànsies imperialistes i donant pas a mig segle de pau a Europa", recorda Raventós, que repassa: "Després de la batalla de Waterloo hi va haver 50 anys de pau a Europa, fins a la guerra de Crimea del 1855... Després hi va haver les dues grans guerres mundials, i ara hi ha la guerra a Ucraïna, derivada d'una altra guerra a Ucraïna, en aquest cas, del 2014. La història es repeteix..."

 

Canó de Waterloo
 

 

I Raventós tanca amb una reflexió final: "Per més del passat que ens semblin les imatges que hem vist recreades, no deixen de ser gaire diferents de les que es veuen avui a Ucraïna. Passen els anys, els segles, i els humans sembla que no hàgim après a deixar de matar-nos. Lamentablement, forma part de la nostra condició, això de fer la guerra..."

ARXIVAT A:
Bèlgica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut