Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"ELS MATINS" ENTREVISTA EL DIRECTOR DE "LA PIRÀMIDE INVISIBLE. LES URNES DE L'1-O"

Tian Riba: "La disciplina va ser tan gran que n'hi ha que encara mantenen el silenci"

Tot l'operatiu que va fer possible l'arribada de les urnes del referèndum de l'1-O queda explicat en detall en un documental que dona veu als seus responsables i protagonistes, tal com ens explica el seu director, Tian Riba

Un entramat de persones, una autèntica piràmide de responsabilitats, complicitats i silencis en què "la mà dreta no sabia què feia l'esquerra".

El documental "La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O" explica com es va aconseguir que les urnes arribessin a tots els col·legis electorals l'1 d'octubre del 2017 sense que ningú ho arribés a impedir.

El seu director, Tian Riba, explica els detalls i anècdotes sobre el dispositiu que va permetre que el referèndum de l'1 d'octubre tingués contenidors on deixar els vots.

"En el documental 'La piràmide invisible' ens centrem en tota l'estructura de les urnes, sobretot des del punt de vista de l'organització ciutadana."

El documental posa, per primera vegada, noms i cares a algunes de les persones implicades en la gestió de l'arribada de les urnes, tot i que alguns encara han volgut mantenir l'anonimat.

"Hi ha una persona que encarrega la compra de les urnes. Va ser ser Jordi Sànchez, que era president de l'ANC. A la part de l'estructura de tot el referèndum hi ha diferents noms, i un és el de Marta Rovira."

De fet, la jerarquització i una gestió compartimentada de la informació van ser claus per l'èxit de la missió:

"L'organització del referèndum va funcionar amb compartiments estancs. Això ho feien perquè si algú queia, els mals fossin els menors possibles. Que hi hagués un tallafoc i poguessin continuar amb l'estructura."

Un accés molt limitat als detalls de l'operació i un compromís amb el silenci i la discreció que encara es manté avui en dia:

"Encara hi ha una disciplina interna que fa que alguns dels protagonistes ni es volguessin plantejar participar en el documental sense haver demanat permís prèviament a un càrrec superior. Cinc anys després mantenen el silenci."  

Un dels detalls poc coneguts que ha compartit el director de "La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O", Tian Riba, és que Carles Puigdemont va decidir que l'organització "recaigués en Esquerra Republicana":

"El referèndum va tenir una direcció política que va gestionar tota l'estructura, que inclou les urnes, el cens, les paperetes... Aquesta direcció va recaure en departaments d'Oriol Junqueras i Raül Romeva."

Les urnes van arribar, finalment, als col·legis electorals després d'un llarg viatge que havia començat el mes de juny a la Xina. En el "Sense ficció" "La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O" es fan públics algun dels cervells polítics de tot l'operatiu, com Jordi Sànchez o Marta Rovira, i alguns dels ciutadans que hi van col·laborar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut