Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'estratègia de la vacunació contra la covid, a "Els matins"

Julià Blanco: "La quarta dosi és necessària en immunodeprimits, però no en la població general"

L'especialista en virologia considera que és una mesura totalment lògica en aquest col·lectiu, però precipitada en els altres casos si no es té una nova vacuna

El doctor Julià Blanco, investigador principal del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, ha defensat en una intervenció al programa "Els matins" de TV3 que l'administració de la quarta dosi de la vacuna contra la covid en persones immunodeprimides, que ja ha aprovat la Comissió de Salut Pública, és una mesura "absolutament necessària", ja que "el sistema immunitari d'aquestes persones no funciona al 100%". Per tant, "necessitaran un dosi addicional", i és "totalment lògic" administra-los una quarta dosi.

 

Jordi Blanco
 

 

En principi, segons el doctor Blanco, aquesta quarta injecció no té perquè haver d'estendre's a la població general. Quan es va començar a administrar la tercera, també es va començar amb els immunodeprimits, però la irrupció de la variant òmicron va fer que canviessin els plans. "Les dues dosis, reforçades amb la tercera, ja ens protegeixen de la malaltia greu", justifica, de manera que, "si no tenim una nova vacuna, que sigui diferent de la que s'ha dissenyat a partir del virus original, no té sentit una quarta dosi de reforç".

 

Jordi Blanco
 

 

Tot això "pensant que no vindran noves variants", matisa. "No podem saber si n'hi haurà", però la variant òmicron "ja té una capacitat de transmissió molt i molt gran", de manera que "l'espai que li queda al virus per millorar la transmissió és molt més petit". Això fa que "les possibilitats que apareguin variants més transmissibles són menors", però "no ho podem descartar" perquè "en qualsevol moment, a qualsevol lloc, pot aparèixer una variant més transmissible o més agressiva".

D'altra banda, com ja apuntaven altres experts fa uns dies, el doctor Blanco no té pressa a administrar les terceres dosis en persones que hagin contret òmicron: "els efectes de la infecció són semblants a la vacuna". Això no vol dir que sigui millor evitar la tercera dosi per infectar-se, encara que el que es coneix com a immunització híbrida (vacuna i infecció) sembli que és més potent: "Les vacunes protegeixen prou", afirma.

 

Jordi Blanco
 

 

Per grups d'edat, Blanco remarca que en les franges d'edat més avançada, on a més hi ha el percentatge d'inoculació de terceres dosis més alt, s'ha vist que "la incidència de l'onada d'òmicron és més baixa". "Això vol dir que la tercera dosi ha servit per protegir-los", rebla.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut