Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Amenaces exteriors al nostre planeta, a "Els matins"

"Hi ha milers d'asteroides que creuen l'òrbita de la Terra, i alguns són potencialment perillosos"

L'astrofísic Josep Maria Trigo avisa que "cal prendre mesures per poder desviar els asteroides que venen cap a la Terra"

Sembla l'argument d'una pel·lícula americana de ciència-ficció, però els experts de les agències espacials investiguen seriosament si hem de patir, o no, pel xoc d'asteroides i cometes contra la Terra. Un d'ells és Josep Maria Trigo Rodríguez, doctor en Astrofísica per la Universitat de València, que ara dirigeix el seu grup de recerca de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries a l'Institut de Ciències de l'Espai, i que, a més, col·labora amb la NASA.

Trigo, que ha presentat el seu llibre "La Terra en perill. L'impacte d'asteroides i cometes" a "Els matins", defensa que no ens hem d'alarmar per la possibilitat que un asteroide acabi amb el nostre planeta, però cal ser conscients que, encara que els impactes amb grans asteroides passen cada de desenes de milions d'anys, "en l'última dècada hem descobert que hi ha milers d'asteroides que creuen l'òrbita de la Terra, i alguns són potencialment perillosos... Per això cal prendre mesures per poder desviar asteroides".

 

 

Per posar-hi xifres, Trigo avisa que "coneixem més de 100 asteroides de mida quilomètrica", que són els "potencialment perillosos", però es mostra més preocupat "pels que desconeixem, de poques desenes de metres fins a centenars". Per exemple, l'asteroide de Halloween (batejat així per la forma de calavera que té), que és un objecte "molt fosc, difícil de trobar, i que el vam veure quan ja el teníem a sobre... El vam descobrir amb només tres setmanes de marge!"

Per sort, la Terra va esquivar aquest asteroide (encara que va passar molt a prop), però Trigo creu que un objecte així hauria provocat "una devastació a escala regional de grans dimensions". I és que aquests cossos "no són monolítics, sinó diversos blocs de roques" i poden provocar el que es coneix com a esclat atmosfèric: "L'asteroide no aprofundeix quan impacta, i provoca el que va passar a Tunguska, on es van arrasar 80 milions d'arbres en una àrea de milers de quilòmetres quadrats... Si l'objecte hagués entrat 6 hores abans, hauria espetegat a la ciutat de Sant Petersburg!"

 

Com evitar l'impacte d'un asteroide?

"La Terra té una atmosfera densa que actua com un escut eficient per objectes de poques desenes de metres", afirma Trigo, però avisa que "el problema són els asteroides entre 50 i 100 metres, que poden aprofundir i fer una devastació local o regional de gran magnitud". Per això, aposta per avançar-se al problema i desviar els objectes. "Depenent de la mida, es pot aconseguir... El 26 de setembre farem un test en un asteroide de 160 metres, a veure com va." Aquesta prova pilot no només intentarà desviar el cos, sinó que servirà per estudiar-ne l'estructura i analitzar els materials que el componen.

 

 

Una font d'aquests cossos és el cinturó d'asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter. Són "uns 4 milions d'asteroides de poques desenes de metres, i des d'allà ens arriben a una velocitat mitjana de 17 km per segon". Tot i això, no sempre és evident saber quina trajectòria seguiran: "Normalment fem servir les lleis de Kepler per entendre el moviment dels objectes, però hi ha molts objectes petits que, amb el Sol, poden perdre energia orbital i van caient i van canviant d'òrbita", avisa Trigo.

 

La diferència entre un asteroide i un meteorit

Potser hauria d'haver estat la primera pregunta de la conversa, però Trigo s'acomiada explicant la diferència entre un asteroide i un meteorit: "Un asteroide és una roca de l'espai amb una mida entre 1 metre i 1.000 km de diàmetre; un meteorit, en canvi, és la roca que trobem a la superfície de la Terra." Per tant, és incorrecte afirmar que un meteorit va matar els dinosaures, "va ser un asteroide de 12 km de diàmetre que fa 65 milions d'anys va provocar un canvi climàtic que va acabar, de manera puntual o sostinguda, amb la majoria de saures de la Terra".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut