Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El responsable de pediatria de la Vall d'Hebron, a "Els matins"

Hepatitis infantil: "No hem de generar alarma social", avisa un expert

Tot i la incertesa que provoca no tenir certesa sobre el seu origen, el pediatre i hepatòleg Jesús Quintero demana que es dimensioni la importància de la malaltia: només 5 casos a Catalunya d'ençà que va començar l'any

L'augment de casos d'hepatitis en menors de 16 anys ha generat preocupació en la població. Ja són 169 casos en tot el món, 5 dels quals a Catalunya. Però... està justificada aquesta alarma? Per aclarir-ho, el programa "Els matins" ha parlat amb Jesús Quintero, responsable de l'àrea pediàtrica de Vall d'Hebron i especialista en trasplantaments hepàtics.

 

La dimensió de la malaltia

"Aquesta hepatitis ens ha de preocupar a la comunitat científica i hem d'estar alerta", comença Quintero, que també afirma que "és important que no hi hagi una alarma social", perquè (des de l'inici de l'any) només hi ha hagut 13 casos a tot l'estat: "Hem de poder dimensionar-los i veure que no hi ha d'haver una alarma social".

 

 

Per ajudar a evitar l'alarma, Quintero aposta per diagnosticar els casos de la manera més precoç possible, tenint en compte la simptomatologia: "Dies abans de l'aparició de l'hepatitis solen tenir quadres de dolor abdominal, diarrea... i es posen grocs de pell i a la part blanca dels ulls". I, encara que no està clar l'origen d'aquesta hepatitis, "pensem que la causa és un virus, segurament un adenovirus", com s'ha pogut documentar en alguns casos d'Anglaterra. Tot i les incerteses, Quintero deixa clar que l'hepatitis no té relació ni amb la covid ni amb la vacuna de la covid. "Molts dels nens que han patit la malaltia no estaven ni en edat de ser vacunats ni van rebre la vacuna", raona. Explica que "la majoria de casos en nens de menys de 5 anys".

 

 

Pel que fa a la quantitat de casos que han acabat amb trasplantament, Quintero recorda que les hepatitis són "inflamacions del fetge", que indiquen una disfunció. Per tant, és possible que un percentatge de malalts arribi a necessitar al trasplantament, encara que en aquest cas, tot i ser dades preliminars, "pot ser que el percentatge sigui més alt del que seria normal". Amb tot, "la majoria no necessitaran tractament específic".

Per tant, Quintero insisteix a demanar calma: "La dimensió del problema de moment no ens ha d'alarmar, no hem de canviar les pràctiques i continuar amb les mesures que ja seguim: rentar-se les mans, fer servir mocadors d'un sol ús, esternudar al colze...". I tenir clar que "no s'espera una explosió de casos, parlem de 13 en tot l'estat, des del gener".

 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut