Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Estil de vida, a "Els matins"

Fer panxeta és cosa de l'edat? La resposta de la ciència

Un article publicat a la prestigiosa revista científica "Science" desmenteix la idea que l'edat és la responsable que augmentem de pes

Fa anys que als Estats Units fan servir el concepte "dad bod" (és a dir, "cos de pare") per parlar dels homes de mitjana edat que comencen a fer panxeta. No és una cosa exclusivament americana, sinó que arreu del món són moltes les persones que comparteixen la creença que tant en homes com en dones és inevitable engreixar-se a mesura que es fan anys.

La gràcia del terme, però, és que normalment es fa servir de manera elogiosa, ja que molta gent considera que es tracta de cossos "més reals". La ciència, però, desmenteix aquesta idea amb la qual ens autoconsolem per guanyar quilos de més: el problema no és que la nostra edat modifiqui el nostre metabolisme de tal manera que és inevitable guanyar pes, sinó que tendim a fer un estil de vida sedentari i unes males pautes alimentàries.

 

El metabolisme no canvia

Així ens ho ha resumit el periodista i comunicador científic Daniel Arbós, que ens ha explicat a "Els matins" els resultats d'un extens estudi sobre el metabolisme publicat a la prestigiosa revista científica Science. Signat pels científics Timotht W. Rhoads i Rozalyn M. Anderson, és un dels treballs més extensos sobre el tema, ja que s'han considerat fins a 6.400 subjectes, d'edats compreses entre els 8 dies de vida i els 95 anys i procedents d'una vintena de països.

 

El metabolisme és el conjunt de les reaccions bioquímiques que tenen lloc en els éssers vius. Entre aquestes, com el cos manipula el combustible nutritiu i el converteix en energia en el nostre dia a dia.

En general, existeix la creença que a mesura que ens fem grans se'ns alenteix el metabolisme. Això vol dir que ens costa més digerir els aliments i que tenim més tendència a guanyar pes. El treball de Rhoads i Anderson assegura que això és un mite. El que han conclòs aquests dos científics és que entre els 20 i els 60 anys el metabolisme de les persones gairebé no canvia. A partir de la seixantena, però, sí que es produeix un alentiment que fa més difícil aprimar-se.

El responsable, l'estil de vida

Aleshores, per què ens engreixem? Hi ha diferents motius que porten una persona a engreixar-se, però en general això passa arran d'una vida excessivament sedentària i una mala alimentació. Això no vol dir que es menja en quantitat excessiva, sinó que es trien aliments poc saludables o ultraprocessats. Amb tot, mai és tard per guanyar hàbits de vida més saludables: fins i tot després dels 60 anys notarem els beneficis d'incorporar l'exercici i d'adequar la nostra dieta a les recomanacions dels metges i nutricionistes.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut