Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
15 anys després de la seva mort, a "Els matins"

Entrar al pis de Paco Candel és fer un viatge als anys 60: segueix intacte

Un equip del programa "Els matins" ha entrat al pis on vivia i escrivia Paco Candel, que està igual que el dia que ell va morir. La seva família el conserva intacte perquè vol que es converteixi en un museu

Entrar al pis de l'escriptor i periodista Francesc Candel, que avui fa 15 anys que va morir, és com fer un viatge als anys 60. Hi va viure amb la seva família fins a finals dels anys 70 i després hi anava a escriure fins que va morir, ara fa 15 anys. El seu interior està exactament igual que quan ell va morir perquè la seva família treballa perquè es converteixi en un museu.

"La casa s'ha conservat igual, no s'ha canviat res. La volem conservar perquè estan els seus llibres, els seus objectes i està la seva atmosfera aquí dins. Aquí va fer la major part de la seva obra literària, com 'Els Altres Catalans'"

Maria Candel, filla de Paco Candel

En aquest pis, Paco Candel va escriure llibres com "Els altres catalans"


Entre molts objectes, sobre una taula de l'estudi, hi ha la màquina d'escriure de l'autor d'origen valencià, que va posar el focus en les condicions de vida dels immigrants vinguts d'arreu d'Espanya, molts dels quals van acabar vivint en pisos com aquest de 50 m2 al carrer Muga de Barcelona. 

" Molts dels seus títols -'Los que nunca opinan', 'Petit món', 'Inmigrantes y trabajadores', 'Ser obrero no es ninguna ganga'...- reivindiquen la figura de la gent socialment amb més misèria i més problemàtica. El pare tenia un gran sentit justícia social i sobretot dels que es quedaven al marge"

Maria Candel, filla de Paco Candel


La família fa temps que lluita per museïtzar l'espai, però l'Ajuntament i la Generalitat, de moment, ho descarten. L'Ajuntament, però, sí que s'ha interessat a adquirir alguns llibres, mobles i objectes amb la intenció de dedicar un espai que recreï el lloc de treball de l'escriptor a la biblioteca de Zona Franca que porta el seu nom, la Biblioteca Francesc Candel.

Els llibres personals de Paco Candel


A finals de l'any 2021, la Biblioteca de Catalunya va adquirir l'extens fons documental de Candel per més de 100.000 euros i ara treballen per publicar una part dels dietaris que encara no està publicada, la que va de 1975 al 2003.

Paco Candel va viure en aquest pis amb la família fins a finals dels anys 70 i després hi anava a escriure

 

 

Paco Candel, molt present al barri de la Marina del Port

El pis està situat al carrer de la Muga, al barri de la Marina del Port, al districte de Sants-Montjuïc. En aquest barri, Francesc Candel encara és molt present. Aquest mateix estiu, l'artista Roc Blackbock va pintar un mural per homenatjar-lo per encàrrec de la revista Sàpiens


Paco Candel, immortalitzat en un mural de l'artista Roc Blackbock al barri de la Marina del Port
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut