Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Violència obstètrica, a "Els matins"

"Em van fer una episiotomia i una maniobra de Kristeller sense el meu permís"

Després de patir un part molt traumàtic, a Clàudia Muñoz li ha costat més d'un any poder parlar-ne sense acabar plorant

Fa més d'un any que va néixer l'Ona, la filla de la Clàudia Muñoz, i fins ara la mare no ha pogut explicar sense llàgrimes com va ser el part. La seva experiència traumàtica és un dels casos de violència obstètrica que es donen als naixements, un tema que hem tractat a "Els Matins" de TV3.

 

El testimoni d'una mare

"No van respectar res del meu pla de part, excepte que el volia fer sense epidural", denuncia la Clàudia Muñoz, que continua: "Em van fer una episiotomia [incisió a la vagina per eixamplar el diàmetre del forat de sortida], i em van aplicar la maniobra de Kristeller [empènyer externament el nadó], que està desaconsellada". Tota l'experiència del part li va provocar un immens dolor físic i, sobretot, emocional que no li ha permès parlar-ne amb normalitat fins avui.

 

Clàudia Muñoz
 

 

"He denunciat l'hospital i vull denunciar-ho a l'opinió pública", explica, ja que "no em van informar ni em van explicar res en cap moment". És més, la Clàudia diu que el personal sanitari "no responia" les seves preguntes i lamenta que "està normalitzat que la dona que pareix és un cos, sense drets". "No hi ha cap mare que vulgui el mal per a la seva criatura", remarca, tot reivindicant que el que volen és saber què passa. "Recuperem que el part sigui un procés fisiològic, normal", reivindica.

 

A la pràctica

El president de la Societat Catalana de Ginecologia, el doctor Oriol Porta, admet que la maniobra de Kristeller "està desaconsellada" per l'OMS, encara que "en algunes ocasions pot ajudar a evitar un part instrumental·litzat". D'altra banda, explica que l'episiotomia ja no es fa de forma rutinària ("fa 20 anys, s'aplicava en més del 80% de parts", mentre que avui "al meu centre no arriba al 9%"), però que de vegades és necessària per evitar mals majors.

Oriol Porta
 

 

Seguint el fil del testimoni de la Clàudia, la periodista Esther Vivas afirma que és un cas evident de violència obstètrica: un conjunt de pràctiques que causen dany físic o emocional a la dona que pareix. Per Vivas, és un problema que aquestes pràctiques s'hagin "normalitzat", perquè "ens han dit que parir és això" i que "ara necessitem parts respectuosos".

Mentre el doctor Porta planteja que el debat més que centrar-se en accions en concret, cal parlar de les actituds que reben les dones que pareixen, Vivas alerta que els percentatges d'aplicació de tècniques (com les cesàrees) "canvien segons els centres, si són públics o privats, o segons qui els dirigeix". A més, Vivas reivindica que el problema dels parts és que "la mirada està excessivament medicalitzada, i el part no és una malaltia, és fisiologia".

Durant els moments més durs de la pandèmia, reivindica Porta, mentre les persones morien soles a les UCI, hem mantingut que les dones infantessin acompanyades.

 

Com evitar la violència obstètrica?

Esther Vivas afirma que "la violència obstètrica és violència de gènere", perquè la pateixen les dones pel fet que són dones, i que "cal canviar la mirada i l'enfocament" dels parts per deixar-la enrere. "Perquè la dona pugui sanar, cal que se li reconegui amb paraules" el que ha viscut.

Esther Vivas
 

 

El doctor Porta subratlla que cal que el professional sanitari "informi la dona sobre què fara", partint de la base d'una "relació d'igualtat i no de superioritat", que "informi, escolti i respecti" la pacient. Amb la voluntat de canviar això, des de la Societat Catalana d'Obstetricia i Ginecologia impulsen un grup de treball per prevenir aquesta violència, en tres fronts:

  1. Informació: Recollir-ne de fidel, bona i poder-la tractar de forma automatitzada per veure on es dona la violència.
  2. Formació cap als professionals i cap a la societat.
  3. Recerca.

 

Què diu la llei?

Sobre si cal legislar sobre aquest assumpte, el doctor Porta alerta del perill que un obstetra no vulgui fer una determinada pràctica per por d'anar a judici, mentre que Vivas es queixa que "costa molt anar a judici i guanyar-lo" i apunta: "Per molt que canviïs la llei, si no canvia la mirada no canvia res."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut