"Els matins" desmunta falses creences d'aquest insecte

Els polls del cabell s'eliminen amb vinagre?

"Hi ha polls a classe. Reviseu caps". Si has rebut aquest correu electrònic de l'escola, agrairàs haver arribat a aquest article. A "Els matins", el zoòleg Fernando García del Pino ha donat claus per lluitar contra aquest insecte amb el qual convivim fa dos milions d'anys. Quina és la millor manera d'acabar amb els polls?
Cristina Alemany Iglesias
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Els remeis casolans per lluitar contra els polls del cabell estan a l'ordre del dia a moltes cases: vinagre, alcohol, arbre del te, petroli... "Una barbaritat!", exclama Fernando García del Pino, zoòleg i professor titular del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, quan sent espectadors que diuen que fan servir petroli. García del Pino ha vingut a "Els matins" per explicar tot el que vols saber sobre els polls i sobretot per desmentir tòpics sobre els maleïts polls (com diria el "Quèquicom"), que alguns fins i tot han acollit:

 

  • D'on venen?

D'una persona infectada. Fa 25 milions d'anys el poll es va adaptar a alimentar-se de la sang dels primats. I fa 2 milions d'anys va sortir el poll nostre, d'homínids. Portem dos milions d'anys de coevolució.

"És impossible erradicar-los: estan molt adaptats a nosaltres."

El que hem d'intentar evitar són els efectes negatius que ens generen, no erradicar l'espècie. Necessitem que no ens molestin.

  • Perquè van a uns caps i no a uns altres?

Cada persona emet unes substàncies químiques volàtils a través del cuir cabellut en proporcions diferents i això fa que un cap sigui més atraient o repel·lent als polls. No n'agafem per falta d'higiene personal.

  • Com s'encomanen?

La principal via de contagi és el contacte entre dos caps. Hi ha una altra via molt discutida entre els científics, que és a través dels objectes: gorros, diademes, tovalloles, etc. El poll viu molt poc temps fora del cap: entre 9 i 11 hores a temperatura normal. El poll viu i vol viure al cap: hi està perfectament adaptat.

"No salten, ni volen, ni neden. Això sí, corren endimoniadament."

Per tant, lluitar contra els polls fora del cap no és una bona estratègia.

  • Portar el cabell curt prevé i elimina polls i llémenes?

Hi ha estudis científics publicats que diuen que el cabell curt disminueix un 50% la probabilitat de tenir polls. D'altres diuen que no té cap importància. El que queda clar és que el cabell llarg està més exposats a l'entorn i, per tant, és més fàcil que agafi polls. Sí que el cabell llarg dificulta el tractament contra els polls i la seva extracció.

  • Puc agafar polls a la piscina?

No. El poll, normalment, quan està submergit en aigua, queda immòbil i en una piscina no sortiria a fora (poden viure 24 hores submergits en aigua i no els passa res).

  • Com els ataquem?

Hi ha masses eines: a les farmàcies es poden comprar actualment fins a 116 productes diferents per matar polls. I 17 per repel·lir-los. N'hi ha de diversos tipus. Els productes insectidides neurotòxics (permetrina, fenotrin) ataquen el sistema nerviós de l'insecte i s'han d'utilitzar amb molta cura perquè el sistema nerviós dels insectes és exactament el mateix que el nostre i, per tant, això genera una perillositat. Són els que més es comercialitzen i tenen un altre problema greu: hi han aparegut resistències.

"Als EUA, a la dècada dels 90, la permetrina tenia un 97% d'eficàcia. El 2010, el 30%. Per tant, no seria la millor opció."

També existeixen els olis de silicona (dimeticones), que recobreixen el poll i l'ofeguen. I per últim, tenim els mètodes mecànics, com la llemenera.

  • Funciona el vinagre?

El vinagre no mata polls. Ni mata ous. De fet, hi ha un producte registrat que es pot comprar a la farmàcia que és àcid acètic, que és vinagre directament. Alguns científics diuen que pot dissoldre el ciment amb el qual les femelles enganxen els ous, de manera que quan passes la llemenera facilites que l'ou es desprengui. Si trobem un ou allunyat del cuir cabellut, és un ou que ja no és viable, ja està mort, i vol dir que la nimfa ja ha sortit.

VÍDEOS RELACIONATS