Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Prediccions per la pròxima dècada, a "Els matins"

Els auguris de futur de Santiago Niño-Becerra

"En el futur, la distribució de la renda serà pitjor i la desigualtat s'incrementarà", afirma l'economista. I augura: "La pau social es comprarà amb una renda bàsica, la legalització de la marihuana i oci gratuït"

Un dels economistes més coneguts actualment, i alhora més polèmics en els seus auguris, és Santiago Niño-Becerra. Recollint les seves prediccions per a la pròxima dècada, ha publicat el llibre "Futur, quin futur?", on pronostica un canvi radical del capitalisme.

"La manera de funcionar del capitalisme canviarà per dos motius", defensa Niño-Becerra a "Els matins". El primer és "la tecnologia, que ens alterarà la manera de funcionar, la manera de pensar"; l'altre és "el canvi en l'ordre internacional, que es va posar en marxa amb la dissolució de la Unió Soviètica, i que certificarà el protagonisme de la Xina i el declivi definitiu d'Europa".

 

 

El poder de les grans corporacions

Aquest daltabaix en els equilibris de poder també afecta les grans empreses. Per Niño-Becerra, "la política sempre ha anat darrere de l'economia", i per això el futur és per a les "grans corporacions, que tendeixen cap a oligopolis, de manera imparable". Per exemple, "la suma de la facturació de les 50 empreses principals del món l'any 2019 (un any sense pandèmia) equival a la quarta part del PIB del planeta".

 

La introducció de la tecnologia

L'altra clau que condicionarà tot el món futur és la implantació, cada cop més gran, de la tecnologia en els processos productius. És un canvi que "va començar als anys 80 i va tenir un gran impacte en la productivitat", avisa Niño-Becerra. Segons ell, "al port de Londres, es va incrementar la productivitat un 3.000% de cop" gràcies a l'automatització de molts processos.

Aquesta evolució pot provocar el que indiquen alguns estudis: "En algun moment del segle XXI només caldrà el 5% de la població mundial per produir el 100% del producte interior brut".

 

 

Una nova pau: el trinomi social

I què passarà amb la resta de la població? Segons Niño-Becerra, en aquest futur "la distribució de la renda serà pitjor, la desigualtat s'incrementarà i caldrà comprar la pau social amb el trinomi social". Com el seu nom indica, aquest trinomi està format per tres elements que han de contribuir a generar un equilibri.

El primer element és una renda bàsica, que es pot llegir de dues maneres: o bé com una única renda (per a les persones que no tenen una feina retribuïda) o bé com un complement d'una altra renda (per a qui ja té un sou).

El segon element és la legalització de la marihuana, com s'està veient en alguns estats dels Estats Units. Per una banda, aquest moviment generaria impostos, i, per l'altra, destaca Niño-Becerra, "la marihuana calma".

Finalment, el tercer element és un oci que ha de ser molt barat o pràcticament gratuït. Per Niño-Becerra, "eines tecnològiques com el metavers, encara que es podrien utilitzar per a feina, fonamentalment es lligaran a l'oci".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut