Dones fent una cursa
La incontinència urinària afecta moltes dones que fan esport d'impacte, com córrer
Pèrdues d'orina i esport, a "Els matins"

El 40% de les dones deixen de fer esport d'impacte per la incontinència urinària: com evitar-ho?

Les dones que fan esport i, sobretot, esport d'impacte, com córrer o saltar, són un col·lectiu concret que pateix molt la incontinència urinària. Educar el sòl pelvià és fonamental per curar-se o millorar

A Catalunya, el 12% de les dones i el 4% dels homes diuen que tenen incontinència urinària. Això vol dir que mig milió de persones tenen pèrdues involuntàries d'orina, una xifra que, segurament, és més alta. "Quan arriben a les consultes de Ginecologia per altres motius i preguntem per la incontinència urinària, el percentatge arriba al 40%", ha explicat Cristina Ros, ginecòloga de l'Hospital Clínic, a "Els matins".

La ginecòloga explica que no és habitual que els professionals de salut preguntin per la incontinència urinària ni tampoc que les persones ho expliquin, perquè pensen que és normal. I en aquest tema ella és taxativa: "La incontinència d'orina en cap cas és normal. És freqüent, però no és normal. I en la majoria de vegades pot ser tractada per ser curada o millorada".


Les dones que fan esport i, sobretot, esport d'impacte, són un col·lectiu concret que pateix molt la incontinència urinària. Parlem d'esports que impliquen saltar o córrer, per exemple. En aquest sentit, un estudi publicat a "Journal of Science and Medicine in Sport" on s'han entrevistat 4.000 dones ha conclòs que el 40% ha deixat l'esport per culpa de símptomes d'incontinència urinària d'esforç, explica Ros.

El 40% de les dones ha deixat l'esport d'impacte per culpa de símptomes d'incontinència urinària d'esforç

Segons la ginecòloga de l'Hospital Clínic, és important no confondre els dos tipus d'incontinència urinària: la d'urgència, que és una malaltia de la bufeta i s'acostuma a tractar amb fàrmacs, i la d'esforç, que depèn de la uretra, i és aquesta és la que es pot reproduir quan es fan esports d'impacte. Pel que fa a les causes, "el factor de risc més important és el part vaginal, però n'hi ha d'altres com l'obesitat o el tipus de col·lagen que té la dona", explica Ros.


Fisioteràpia del sòl pelvià: la solució a la incontinència urinària


La fisioterapeuta de sòl pelvià Stéphanie Kauffmann diu que la incontinència d'orina és encara un tema tabú, i segurament per això és il·lustratiu que moltes dones que corren porten pantalons negres, perquè no es noti si tenen pèrdues. Kauffmann lamenta que moltes dones deixen de fer esport quan tenen aquest problema i que això és una realitat "que no ens podem permetre". L'esport és fer salut, i el sedentarisme dona peu a moltes patologies".


"Entrenar determinats músculs poden estabilitzar la uretra, i aquesta és la feina dels fisioterapeutes del sòl pelvià. Cal ensenyar a activar la musculatura per tal que es coordini correctament amb l'abdomen perquè aguanti correctament les pressions en els moments dels impactes", explica Kauffmann.

A banda de l'educació del sòl pelvià, la ginecòloga Cristina Ros també ha explicat que es poden usar uns dispositius que tenen un format molt similar a un tampó i que ajuden a comprimir la uretra mentre es fa l'esport d'impacte. En casos extrems, també es pot optar per la cirurgia.

Hi ha dispositius que ajuden a comprimir la uretra mentre es fa l'esport d'impacte

Tot i que la incontinència urinària és molt més habitual en les dones, també en tenen els homes, que en molts casos en comencen a tenir després d'una cirurgia de pròstata. El tractament en el seu cas, explica Kauffmann, també es basa en l'entrenament muscular del sòl pelvià.

L'objectiu és que el cervell connecti amb aquesta musculatura i moduli la seva activitat. Actualment hi ha aplicacions que ajuden les persones que la pateixen a fer els exercicis fins i tot des de casa per no dependre d'un centre.

 

L'error d'empènyer a l'hora de fer pipí

Stéphanie Kauffmann també explica que un error molt habitual que comet molta gent és empènyer a l'hora de fer pipí. Recorda que "fer pipí ha de ser un acte de relaxació, cal relaxar la musculatura. Si fem força amb l'abdomen, la bufeta deixa de fer la feina i amb els anys anem perdent força en el múscul autònom de la bufeta".

Al programa hem conegut el cas de la Sandra Caballero, que ha aconseguit curar-se amb educació del sòl pelvià.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut