Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El llenguatge polític, a "Els matins"

De què serveix "depurar responsabilitats"? L'opinió de Sergi Pàmies

Per l'escriptor, "és una declaració molt versàtil, ja que ningú no hi pot estar en contra, i surt gratis exigir-ho... En el fons, no vol dir res estrictament"

En una setmana plena d'intrigues i enfrontaments polítics, Sergi Pàmies ha decidit analitzar, al plató d'"Els matins", una de les expressions que ha sentit més: "Depurar responsabilitats". Aquesta expressió "és un clàssic de la diplomàcia de la indignació", ja que és el primer que es demana quan públicament apareix un escàndol.

"Això de depurar sona una mica a 'detox', a aquestes dietes de sucs verds, dejunis intermitents... La idea que el cos necessita depurar-se per continuar estant sa", reflexiona Pàmies.

En aquest cas, "és una expressió que normalment es fa servir en calent, quan tens una informació que no es pot comprovar, però has de demanar alguna cosa, perquè m'ho permeten els mitjans...". És més, si a algun polític se li oblida, els mitjans ja li demanem si no voldrà que es depurin responsabilitats.

 

 

De fet, és una declaració molt versàtil, perquè "ningú no hi pot estar en contra". Per això "és gratis exigir-ho: tu demanes depurar responsabilitats, que no vol dir res estrictament, perquè entraria des de la comprovació que demostrés que algú ha fet el que no havia de fer, o bé demanar la dimissió del president".

En aquest últim cas, també s'usa la fórmula "rodaran caps". "És la idea de la guillotina, i dels coves de vímet que hi havia a sota... Sinistre, tot plegat".

Una alternativa menys sanguinària és "arribarem fins al final" ("la que m'agrada més de totes", afirma Pàmies). "Seria com depurar responsabilitats d'algú que no vol ser tan lingüísticament refistolat... Per exemple, un sindicalista no pot depurar responsabilitats, sinó que ha d'estar més en contacte amb la seva classe social o política, i només pot 'arribar fins al final'".

Ara bé, cal tenir present que "no s'arribarà enlloc... A vegades es pot arribar a alguna banda, però mai al final. La primera condició és que no s'arribi mai al final", conclou Pàmies.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut