Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El testimoni d'una adolescent afectada, a "Els matins"

Covid persistent juvenil: "Sentia que no tenia força ni memòria però no entenia què em passava"

La Mireia Vázquez és una de les pacients que es visiten i fan recuperació a la unitat de Covid persistent pediàtrica de l'Hospital Germans Trias i Pujol, la primera de Catalunya. "Els matins" ha parlat amb ella i amb la pediatra que lidera la unitat, Maria Méndez

TEMA:
Covid-19

Quan pràcticament ningú en parlava, el desembre passat l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona va decidir crear la primera unitat de Covid persistent pediàtrica de Catalunya. Ho va liderar la cap de Pediatria, la doctora Maria Méndez. Havien vist com dos dels pediatres de la unitat s'havien infectat i tenien Covid persistent, i van veure que això també passava en alguns dels nens i adolescents.

Actualment a la unitat de Can Ruti s'hi estan tractant un centenar de nois i noies i l'abordatge de la malaltia es fa de manera multidisciplinària i amb la implicació de totes les unitats de l'hospital. Es desconeixen les causes de la patologia i caldrà encara molta investigació. Ara per ara, les unitats especialitzades se centren en el tractament dels símptomes.

 

L'afectació cognitiva, molt freqüent

La Covid persistent acaba de ser reconeguda com a malaltia per l'OMS, que ha definit una llista de símptomes, amb l'objectiu de facilitar el tractament dels malalts. A la llista hi consten, entre d'altres, la dificultat respiratòria, la fatiga o les llacunes cognitives.

En el cas dels infants, els símptomes són similars i, encara que la prevalença és molt baixa, es poden donar, fins i tot, en infants i adolescents que han passat la infecció de forma asimptomàtica i molt lleu. És el cas de la Mireia Vázquez, que acaba de fer 18 anys i és una de les adolescents que es visiten i fan recuperació a la unitat de Covid persistent pediàtrica de l'Hospital Germans Trias i Pujol. Va passar la Covid al mes de maig de manera lleu, però, mesos després, notava que se seguia trobant malament:

"Sentia que no tenia força ni memòria però no entenia què em passava. Estava treballant de cambrera, els clients em demanaven una aigua i quan arribava a la barra ja no recordava què havia de portar."

"Només treballava i dormia, no tenia força per fer res més. No podia ni quedar amb els amics", comenta la Sònia Peiró, mare de la Mireia.

Les llacunes cognitives són un dels símptomes habituals, apareixen en el 70% dels infants amb Covid persistent. La doctora Maria Méndez, cap de pediatria del Germans Trias i Pujol, ens ha donat detalls sobre aquestes afectacions:

"Hi ha graus molt lleus i d'altres més severs. Ens hem trobat amb alguns adolescents que han hagut, fins i tot, d'abandonar temporalment els estudis perquè no podien rendir."

Pel que fa a la recuperació, tant dels símptomes neurològics com dels més físics, com la fatiga o la dificultat respiratòria, Méndez afirma que l'evolució és molt variable.

"Tenim una experiència molt limitada d'evolució de la malaltia. Hi ha nois i noies que al cap de tres mesos ja estan bé, n'hi ha que en necessiten sis i d'altres que de moment encara no s'han pogut recuperar del tot."

 

Afecta principalment adolescents

Els infants no han estat els protagonistes d'aquesta pandèmia, s'infecten de forma poc freqüent per SARS-CoV-2, i quan estan infectats normalment tenen símptomes lleus. En el cas de la Covid persistent, afecta un percentatge encara més petit i la majoria són adolescents.

"La majoria de pacients són adolescents, la mitjana d'edat és de 13 anys. Per sota de deu anys pràcticament no n'hi ha", apunta la doctora Maria Méndez.

Malgrat que es desconeix la incidència real de Covid persistent en pacients pediàtrics, diversos estudis estimen que és d'un 5%, menor que en adults.

 

Una unitat pionera a Catalunya

A hores d'ara s'han anat creant unitats especialitzades en diversos hospitals, però la del Germans Trias i Pujol va ser la primera de Catalunya. Es va crear el desembre del 2020. El Servei de Pediatria de l'hospital anava rebent consultes puntuals de pediatres i al final es van adonar que tot era part del mateix problema i van considerar interessant abordar-ho de forma coordinada des del seu servei.

"És important donar una atenció multidisciplinària atenent les manifestacions físiques, cognitives i emocionals que comporta la malaltia", explica Maria Méndez.

La unitat està integrada per professionals del Servei de Pediatria especialistes en malalties infeccioses, neurologia, pneumologia i cardiologia, així com professionals dels serveis de Psiquiatria, Psicologia, Nutrició, Rehabilitació i Radiologia i professionals de l'educació.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut